vestnik

Zaprtje bančnih poslovalnic: "To je država za bogataše, ne za reveže"

Ines Baler, 11. 10. 2018
Nataša Juhnov
Banko so nam dali, ker smo v vasi pretežno starejši prebivalci, zdaj pa bomo ostali brez, pravi Marija Lazar. 
Aktualno

Župana Gornjih Petrovec in Križevec pri Ljutomeru ostro nasprotujeta odločitvi Nove Ljubljanske banke, da zapre poslovalnici v obeh občinah. 

Po včerajšnjem javnem razkritju, da Nova ljubljanska banka (NLB) zapira tudi poslovalnici v Gornjih Petrovcih in Križevcih pri Ljutomeru, v obeh občinah ne odobravajo te odločitve. V poslovalnicah sicer nočejo govoriti o tem, ali stranke izražajo nezadovoljstvo nad odločitvijo, smo se pa obrnili na oba župana. Križevski Branko Belec nam je povedal, da je zgrožen in da bo še danes direktorju NLB poslal ostro protestno pismo. Zagotovil je, da bodo na občini storili vse, da poslovalnic ne zaprejo, a se obenem zavedajo, da nekih realnih možnosti nimajo. "V to poslovalnico hodijo občani dveh občin, še iz Veržeja. Mnogi od njih ne vedo elektronsko poslovati, zato ta ukinitev za polovico občanov pomeni nesprejemljivo," tako Belec, ki hkrati izraža nezadovoljstvo, da NLB zarado neizpolnjevanja obveznosti države zdaj kaznuje manjše občine. Kot je še dejal, pismo o odločitvi NLB sprva sploh ni poslal na pravi naslov, prejela ga je namreč ljutomerska občina.


image
Gornji Petrovci in Križevci pri Ljutomeru ostajata brez bančne poslovalnice.Nataša Juhnov


Ogorčen je tudi župan Gornjih Petrovcev Franc Šlihthuber. Ta je že prejel nekaj pritožb občanov, direktorju NLB pa je že poslal dopis z nezadovoljstvom. "Smo nemočni, vemo, da bo do zaprtja poslovalnice prišlo 3. decembra, kar je slabo," se zaveda. Tudi Šlihthuber je krivdo uprtil na državo, češ da ni izpolnila obvez do Evropske skupnosti. So pa v Gornjih Petrovcih že odločeni, da bodo kateri izmed drugih bank, če bi ta želela izpostavo v njihovi občini, dali to ponudbo. O podobni možnosti razmišlja tudi Belec. Pravi, da bodo protestno preučili to možnost. V Križevcih sicer posluje še Deželna banka Slovenije.

image
Poslovalnica NLB v Gornjih Petrovcih je ena izmed trinajstih, ki bodo 3. decembra zaprla vrata.Nataša Juhnov

Kam sedaj po nasvet?

Marija Lazar iz Gornjih Petrovec je zaradi ukinitve prav tako zelo razočarana. Pravi, da jim država vedno vse zame. "To ni dobro, naj gremo zdaj mi starejši vedno prosit šoferja, da nas bo peljal v banko? Sem starejša, na bančne zadeve se ne spoznam, zato potrebujem nasvete. Banko so nam dali, ker smo v vasi pretežno starejši prebivalci, zdaj pa bomo ostali brez. Ko sem to izvedela, sem jokala, vam iskreno povem. To ni način, ta država je samo še za tajkune in bogataše, ne za reveže," je bila slikovita Lazarjeva.

image
Poslovalnica NLB v Gornjih Petrovcih je ena izmed trinajstih, ki bodo 3. decembra zaprla vrata.Nataša Juhnov


Odpuščanj ne bo, stranke obveščene o ureditvi Iz NLB pa sporočajo, da odločitve niso sprejeli zaradi potencialnih prihrankov, pač pa so dolžni spoštovati zaveze Evropske komisije. Pravijo, da morajo upoštevati kriterije kot sta donosnost in minimalen obseg poslovanja.Zagotavljajo, da do odpuščanja zaposlenih ne bo prišlo, ampak jih bodo prerazporedili v bližnje poslovalnice. Stranke pa naj bi s posebnim pismo osebno obvestili, kje bodo od zaprtja dalje lahko urejali svoje finance, od kdaj do kdaj bo potekalo premeščanje, kam, kdaj in kako se lahko obrnejo s vprašanji. "Zavedamo se, da optimizacija poslovne mreže vedno predstavlja eno izmed najzahtevnejših sprememb, saj neposredno vpliva na navade naših strank. Hkrati se te spreminjajo in trend kaže, da vse več strank posluje prek elektronskih poti ali uporablja bančne avtomate, potreba po obiskih klasičnih poslovalnic pa se vztrajno zmanjšuje.Zato v banki aktivno prilagajamo prodajne poti in razvijamo sodobne načine poslovanja, da lahko uporabniki večino finančnih opravil opravijo hitro, enostavno in varno, kadarkoli in kjerkoli želijo, brez obiska poslovalnice," še sporočajo iz NLB.

nlb GORNJI PETROVCI križevci pri ljutomeru ukinjanje poslovalnic