vestnik

Število okužb naraslo na 57, ne gre pa za izredne razmere

Vestnik, 11. 3. 2020
Reuters
Fotografija je simbolična
Aktualno

Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku.

Do 14. ure so na okužbo s koronavirusom testirali 2270 oseb. Okužba je bila potrjena pri 57 osebah.

Nove okužbe, kot je potrdil minister za zdravje Aleš Šabeder, so v UKC Ljubljana, tudi na ginekološki kliniki. Zato so na ginekološki kliniki sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zaprli so Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana je prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali so tudi vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika. Poleg tega se bodo začasno zaustavili vsi preventivi programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

Šabeder je še dejal, da je predlagal, da se kriza dvigne na vladni nivo. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa je sporočil, da bodo prešli na neko vrsto štabnega vodenja. Jutri se bodo sestali v neki omejeni skupini, ni pa še aktiviran državni načrt. "Vse zadeve bomo poskušali vkalupiti v en model, ki ga obvladamo," je še dodal. Poudaril je, da ne gre za izredne razmere.

Danes sta se zgodila tudi dva izredna primera, prvi v kamniški osnovni šoli, drugi pa na ljubljanski ginekološki kliniki. Osnovna šola v Kamniku je za 14 dni tudi zaprta. Nina Pirnat z NIJZ je dejala, da še vedno sledijo vsem prvim vnosom, je pa v tem času nastalo že nekaj sekundarnih, terciarnih in kvartarnih primerov. Možnost okužbe v osnovni šoli je sicer nizka, ampak so kljub temu izdali preventivni ukrep. Vse otroke, ki imajo okužbe zgornjih dihal, pa naprošajo, naj se izogibajo stikov s starejšimi ljudmi. Zatrjuje še, da zapiranje vseh šol ni potrebno, pričakuje pa se, da se bo obseg ukrepov dnevno spreminjal.

Tudi minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da obstaja majhna možnost za prenos virusa, vendar pa gre za nujen ukrep, da bi preprečili širjenje koronavirusa. 

Minister Šabeder je še dejal, da trenutno zaseda delovna skupina, ki dokončuje ukrepe in uredbo o mejnih kontroli na meji z Italijo. Poudaril je, da Slovenija meje ne zapira, ampak se pripravljajo ukrepi, po katerih se bo začel izvajati zdravstveni nadzor potnikov. Na meji bo šest kontrolnih točk, in sicer na mejnih prehodih Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Ferentiči in Krvavi potok, vse ostale poti pa se bodo zaprle. 

Vsa slovenska gospodinjstva bodo do konec tedna dobila tudi letake z vsemi navodili in sprejetimi ukrepi v zvezi s koronavirusom. Obenem je Slovenija danes naročila pol milijona zaščitnih mask in en milijon kirurških mask. 

Koordinacijo nad ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa pa danes prevzema Civilna zaščita. 

virus šola