vestnik

Zaradi Pomurskih lekarn Virag že napoveduje "škarje in platno"

Majda Horvat, 26. 4. 2019
Majda Horvat
Molk beltinskih svetnikov ob seznanjanju s poročilom o poslovanju Pomurskih lekarn je lahko napoved vročega dogajanja v prihodnje.
Aktualno

Beltinski župan načenja problem ustanoviteljstva tako v Pomurskih lekarnah kot v Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

Beltinski občinski svet se je na včerajšnji seji seznanil s poročilom o poslovanju Pomurskih lekarn v lanskem letu, vendar kljub aktualnemu dogajanju v zvezi z javnim zavodom, razprave ni bilo. Župan Marko Virag je dejal, da se o vsebini tokrat niso hoteli izrekati, dejstvo pa je, da je javno naročanje zdravil vse od sprejetja zakona o javnih naročilih vseslovenski problem ni ne samo problem Pomurskih lekarn. Gre torej za sistemsko težavo, na katero Pomurske lekarne v svojih poročilih opozarjajo že več kot deset let. "Vsi občinski sveti so bili s tem seznanjeni, vendar so pretekla poročila javnega zavoda sprejemali soglasno. Zato je težko, da bi mi zdaj z nekim sklepom to rešili," je dejal Virag. Je pa sam na občinski seji predstavil apel vodstvu Pomurskih lekarn, da se pripravijo akti v skladu z zakonodajo, torej v skladu z zakonom o lekarniški dejavnosti, ter da vodstvo v sodelovanju z lekarniško dejavnostjo poskuša izvesti javni razpis za nabavo zdravil. "Ali bo to uspešno ali ne je težko napovedovati, ampak pustimo se presenetiti, poskusiti pa je potrebno. Smatram pa, da je prav zaradi sistemskega problema to naloga lekarniške zbornice," je še povedal Virag. Po njegovem mnenju bi bilo dovolj že to, da bi v kateri od treh zakonov, o javnem naročanju, zdravilih ali lekarniški dejavnosti, napisali, kdo naj javno naročilo izvede, na primer, da za potrebe zdravil javno naročilo izvaja končni plačnik. To pa je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kar neformalno v praksi to že izvaja. "Tudi če naj bi bil javni zavod dolžan izvajati javno naročilo se poraja vprašanje, ali to v praksi zdrži. Potem se lahko pogovarjamo le o vsakokratni priznani ceni s strani končnega plačnika. Eno izmed meril je torej lahko le vsakokrat priznana cena ZZZS," je še dejal Virag

e6e730c8808460edb78e857eba8e4e36
Majda Horvat
Marko Virag, župan Občine Beltince, pravi, da bo občina začela odločno nastopati pri soustanoviteljstvu javnih zavodov.


Virag pa načenja tudi problem ustanoviteljstva tako v Pomurskih lekarnah kot v ZD Murska Sobota. Opozarja namreč, da oba javna zavoda poslujeta na podlagi več kot 20 let starih aktov, ti interni akti pa tudi več niso v skladu z veljavno zakonodajo. Ustanovitelji pri tem naloge niso opravili, meni Virag, nerealno pa je tudi pričakovati, da jo bo opravilo vodstvo javnega zavoda. "Zdaj, ko zadeve začnejo razplamtevati, bomo tudi mi poskušali vzeti škarje in platno v svoje roke in bomo v povezavi z zunanjimi strokovnimi službami poskušali pripravili preostale soustanovitelje do tega, da gremo v smer sodelovanja. Da, bomo pobudnik sprememb," je še izjavil beltinski župan. Izpostavil pa je tudi dejstvo, da ob številnih vabljenih na izredno sejo mestne občine nanjo ni bila vabljena nobena druga občina ustanoviteljica Pomurskih lekarn.

beltinci Marko Virag Pomurske lekarne