vestnik

Zaradi samomora po svetu vsakih 40 sekund umre ena oseba

STA, 10. 9. 2019
Pixabay
Danes obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.
Aktualno

V svetu zaradi samomora vsakih 40 sekund umre ena oseba. V Sloveniji si je lani življenje vzelo več kot 350 oseb. Svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga zaznamujemo danes, z geslom Skupaj za preprečevanje samomora opozarja, da je samomore v veliki meri mogoče preprečiti, je pa za to potrebno pravočasno ukrepanje in sodelovanje mnogih.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto naredi samomor 800.000 ljudi. Samomorilni količnik (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) se je med letoma 2010 in 2016 nekoliko zmanjšal. V letu 2016 je bilo na svetovni ravni zabeleženih 10,5 samomorov na 100.000 prebivalcev. Vendar pa je število umrlih zaradi vse večjega svetovnega prebivalstva ostalo podobno.

samomor, pomoč, oranžna-pentlja
Pixabay
Danes obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

"Kljub napredku še vedno vsakih 40 sekund zaradi samomora umre ena oseba," opozarja generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poudarja, da je vsaka smrt tragedija za družino, prijatelje in sodelavce. Vse države pa je pozival, da v nacionalne zdravstvene in izobraževalne programe na trajnosten način vključijo preizkušene strategije preprečevanja samomorov.

V Sloveniji smo po številu samomorov nad evropskim povprečjem: lani je bilo 17,08 smrti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev. Vendar pa v zadnjih dvajsetih letih beležimo upadanje števila samomorov, in sicer za približno 30 odstotkov. Samomorilni količnik, ki smo ga zabeležili v letu 2018, je najnižji od leta 1965 naprej.

Trend upadanja je opazen v praktično vseh starostnih skupinah. Po besedah Saške Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa že vrsto leto opažajo izrazite razlike med regijami; bolj ogrožene so regije na vzhodu, kar sovpada tudi z razlikami v kazalnikih duševnega zdravja. Prav tako so razlike med spoloma, saj je samomorov med moškimi približno štirikrat več kot med ženskami. Pri poskusih samomora pa je razmerje ravno obratno ter jih je več pri ženskah, manj pri moških. Lani je zaradi samomora v Sloveniji umrlo 353 oseb, od tega 274 moških in 79 žensk.

samomor, pomoč, oranžna-pentlja
Pixabay
Danes obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.


Kot pravi minister za zdravje Aleš Šabeder, so podatki o zmanjševanju števila samomorov vsekakor vzpodbuda za delo v prihodnosti in kažejo, "da lahko skupaj premagamo marsikateri izziv za preprečevanje samomorilnega vedenja".

O problematiki samomorilnosti bodo danes govorili tudi na celodnevnem posvetu, ki ga NIJZ organizira skupaj z Inštitutom Andrej Marušič, Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora in Nacionalnim združenjem za kakovost življenja - Ozara. V znak podpore prizadevanjem za preprečevanje samomorov, predvsem pa solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na kakršen koli način prizadel, pa si bodo nekateri, letos prvič tudi v Sloveniji, pripeli rumeno oranžne pentlje.