vestnik

Zaradi soliranja pri vodovodu občini grozijo s tožbo 

Majda Horvat, 5. 11. 2018
Nataša Juhnov
Občine, družbenice podjetja Eko Park, napovedujejo tožbe velikopolanski občini, ker ni v skupnem sistemu A pomurskega vodovoda.
Aktualno

Do podpisa pogodbe o skupnem upravljalcu sistema A pomurskega vodovoda s pomočjo okoljskega ministrstva. Če to ne bo zaleglo, sledijo tožbe.

Velikopolanska občina lahko zaradi zavračanja skupnega upravljalca sistema A pomurskega vodovoda pričakuje stopnjevanje pritiska šestih občin družbenic javnega podjetja Eko Park, ki upravlja s sistemom. Svet ustanoviteljic, ki ga predstavljajo župani in županja občin Dobrovnik, Kobilje, Odranci, Črenšovci, Lendava in Turnišče, je namreč pooblastil lendavsko občino, da angažira odvetniško pisarno in pripravi pravna sredstva za dosego podpisa še od velikopolanske občine. V sredo pa bo lendavski občinski svet to pooblastilo dal še občinski upravi.


To, da sistem A pomurskega vodovoda nima enotnega upravljalca, namreč predstavlja tveganje za občine družbenice zaradi možnega vračila evropskih sredstev. Eden od bistvenih pogojev za pridobitev teh sredstev je namreč bil zagotoviti skupnega upravljalca in skupno upravljanje, ki pa zdaj ni izpolnjen. Velikopolanska občina namreč zaradi nestrinjanja z delitvijo lastniških pravic pri temeljnih cevovodih novo zgrajenega omrežja še naprej uporablja lastni vodnjak in vodovodno omrežje, s katerim upravlja občinski režijski obrat.


Odvetniška pisarna, ki jo občine zdaj vključujejo v rešitev spora, ugotavlja, da bi se pri rešitvi problema moralo bolj angažirati okoljsko ministrstvo. To namreč ima možnost uporabiti učinkovite prijeme, nima pa neposredne odgovornosti, ki pa bremeni občine. Družbenice Eko Parka naj bi tako pozvale ministrstvo, da zahteva od velikopolanske občine podpis skupne upravljavske pogodbe, če to ne bi zaleglo pa naj bi vložili tožbo. Prav tako naj bi družbenice odškodninsko tožile velikopolansko občino v primeru, če bo prišlo do zahtevka za vračilo sredstev.

Velika Polana vodovod sistem a Damijan jaklin