vestnik

Zaradi vetra oranžno opozorilo za vzhod Slovenije. V prihodnjih dneh začetek kurilne sezone

Vestnik, 7. 10. 2021
A. G.
Pred nami je obdobje hladnega vremena.
Aktualno

Zajelo nas je obdobje deževnega in vetrovnega vremena. Vremenoslovci napovedujejo izrazito ohladitev, temperatura zraka po nižinah se bo gibala med 10 in 15 stopinjami Celzija.

V sredo popoldne je hladna fronta zajela najprej severno Slovenijo, zaradi dviga zračnih mas pa je povsod po državi obilneje deževalo. Danes se bo ciklon pomikal vzdolž Jadranske obale proti jugu, bo pa še naprej oblačno in deževno. Izdatnejše padavine bodo v vzhodni polovici, kjer lahko pade od 20 do 50 mm padavin, nad hriboviti kraji še več, napovedujejo pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO). 

Močneje bo zapihal severni do severovzhodni veter, kot burja bo najbolj izrazit na Primorskem, kjer lahko sunki dosegajo tudi več kot 100 kilometrov na uro. "Zelo vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, sunki vetra bodo po nižinah dosegali hitrost do 70 kilometrov na uro. Precej močneje pa bo pihalo v višjih legah, kjer bodo sunki dosegali hitrost nad 100 kilometrov na uro," pravi ARSO. 

Za vzhodno Slovenijo je ARSO tudi izdal oranžno opozorilo, saj bo severovzhodni veter danes dopoldne v krajih nad 700 metri nadmorske višine pihal s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro. 

veter, arso, opozorilo
ARSO
Oranžno opozorilo zaradi vetra.

Vremenoslovci še pravijo, da se bo začela kurilna sezona. "Najvišja temperatura zraka bo v naslednjem tednu dni večinoma od 10 do 15 stopinj Celzija, nekoliko topleje bo na Primorskem. Sprva jutra ne bodo posebno hladna, nato pa se bo temperatura zraka ob razjasnitvah spustila pod 5 stopinj Celzija," se glasi vremenska napoved za prihodnje dni. 

vreme arso kurilna-sezona