vestnik

Zavajanje kmetov: Previdno, da ne boste ob 770 evrov  

Janko Votek, 7. 11. 2018
Nataša Juhnov
Za ažuriranjem podatkov za določitev Evropske poslovne številke se skriva plačljivo oglaševanje
Aktualno

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) na svoji spletni strani opozarja kmete na previdnost pri ponudbah za oglaševanje.

Oglaševalska podjetja iz tujine so pričela z vabljenjem k popravljanju oziroma sporočanju manjkajočih podatkov: po elektronski pošti se širi vabilo k sporočanju DDV številke, ker naj bi kmetiji ta informacija manjkala za potrebe določitve Evropske poslovne številke (t.i. European Business Number).


KGZS pojasnjuje, da gre za eno izmed podjetij, ki na zavajajoč, a že viden način, vabijo k podpisu večletne odplačne pogodbe. Kmet je ob prebiranju dopisa zaveden, da gre za brezplačno sporočanje oziroma spreminjanje že vpisanih podatkov v bazi podjetnikov. Kdor spregleda drobni tisk na dnu dokumenta, se s posredovanjem podatkov in podpisom zaveže k naročilu oglasa in triletno objavo na portalu poslovnega imenika European Business Number (ali drugem imeniku s podobnim imenom) za 770 evrov na leto.


Na KGZS predlagajo, da v primeru podpisa dokumenta in prejetega računa za oglaševanje, podpisnik tega takoj pisno zavrne. V nekaterih primerih so oglaševalska podjetja kmetom pošiljala zadnja opozorila k plačilu, opomine in dokumente o izterjavi. Po podatkih in po izkušnjah prejemnikov takšne pošte iz Slovenije in tujine oglaševalsko podjetje proti kmetom, ki ne plačajo računa, ne sproži sodnega postopka izterjave. Pri zavrnitvi računa lahko prejemnik poišče pomoč na KGZS.

Aleš Cipot
Za evropsko poslovno številko se skriva plačljivo oglaševanje 770 evrov na leto. Kmetu, ki je bil zaveden KGZS priporoča zavrnitev računa
770 evrov za ažurno evropsko poslovno številko