vestnik

Stopinje 2020 zaznamovane s 100. obletnico priključitve

Majda Horvat, 18. 1. 2020
Katoliška cerkev/katoliska-cerkev.si
Naslovnica publikacije
Aktualno

Izšle so Stopinje 2020, koledar s pregledom prihodnjih pomembnejših dogodkov v murskosoboški škofiji, predvsem pa zbornik lanskih dogodkov in pastoralnega dela v škofiji in po pomurskih župnijah.

Izšle so Stopinje 2020, koledar s pregledom prihodnjih pomembnejših dogodkov v murskosoboški škofiji, predvsem pa zbornik lanskih dogodkov in pastoralnega dela v škofiji in po pomurskih župnijah. Ena od najpomembnejših publikacij soboške škofije bo prihodnje leto obhajala petdeset let izhajanja, letošnjo izdajo pa je posebej zaznamovala 100. obletnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na vsaki strani Stopinj so ob mesečnem koledarju objavljene Stoletne besede, izjave znanih ljudi v zvezi s praznovanjem obletnice priključitve, zbrani pa so tudi zapisi s fotografijami o številnih dogodkih, ki so se v počastitev jubileja odvijali v škofiji.

Župnija Murska Sobota
Katoliška cerkev/katoliska-cerkev.si
Škofija Murska Sobota

Z namenom zahvale Bogu za darove, s pomočjo katerih bomo ostali skupaj v Pomurju kot kristjani Slovenci, Madžari, Hrvati, Romi in Nemci še naslednjih sto let, je v uvodu Stopinj 2020 zapisal murskosoboški škof Peter Štumpf in nadaljeval: »Eni so v prazničnih dogajanjih pričakovali bojevitost katolištva za narodne pravice, drugi zopet izpostavljanje ideoloških skrajnosti ter socialnih težavnosti. Tudi čez te ovire smo poskušali postaviti zlati most in tako preseči težavnosti.« Poudaril je tudi, da je to bilo tudi leto, ko smo se spominjali naših velikih narodnih velikanov, katoliških duhovnikov, ki so se zavedali, tako škof Štumpf, da lahko hitro zapadejo v nevarne interese nacionalističnih zank. Pisec je še napovedal, da bodo Stopinje sčasoma postajale vse bolj »zgodovinske«, torej zlati most med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, letošnje pa pristni vir prihodnjim generacijam za spoznavanje lanskih pomenljivih dogodkov. Pomenljivo je tudi njegovo nadaljevanje. Zapisal je namreč: »Stopinje so toliko bolj pomembne, ker vstopamo v težak boj za ohranitev katoliške vere in narodne zavesti. Vedno bolj bomo iskali branje za odkrivanje resnice o sebi ter za pogum, da to resnico ohranimo in branimo. Stopinje ves čas izhajanja negujejo takšno slovenstvo, ki je v dialogu tudi z drugimi narodnostmi v Prekmurju.« 

4a01c6752ea6e0433d4eabc70be0e28b
Niko Časar
Murskosoboški škof Peter Štumpf.

Svoj prispevek k spominom na lansko obletnico je s kronogramom dodal tudi Jožef Smej, ki je leta 1972 kot stolni kanonik v Mariboru postavil vsebinski okvir Stopinj, ki jih te ohranjajo še danes, sam pa je še vedno njihov soustvarjalec. Kronogram daje letnico 1919, hkrati pa tudi mesec in dan tega leta. V prevodu pa pomeni: Zemlja Prekmurska priključila se je Sloveniji na 16 dan septembrskih kalend. Čast in zahvala Večnemu! Dogodek naj se obhaja in obstane.
Smej je za Stopinje 2020 napisal še več drugih prispevkov, med drugim tudi nekrolog lani preminulemu Miroslavu Slani, pisatelju in publicistu, ki se je rodil v Sovjaku v Župniji Sv. Jurij ob Ščavnici, delal pa je v Mariboru, kjer sta se s Smejem pogosto družila.
Stopinje 2020, za katere je naslovno fotografijo s slovesne svete maše 17. avgusta 2019 v Beltincih prispevala Mateja Dominko, je uredil Lojze Kozar ml., sodelovalo pa je 30 avtorjev, h katerim niso prišteti pisci župnijskih poročil. Na skoraj 300 straneh je v trinajstih poglavjih zbranih 63 naslovov, objavljenih pa je tudi nekaj pesmi. Med drugim poudarjamo dogajanje v škofiji, ki je zajeto v poglavju Škofijske stopinje, v poglavju Stopinje svetih je prikazano dogajanja v zvezi s postopkoma beatifikacije Danijela Halasa in Alojzija Kozarja, pester pa je tudi pregled dogodkov po župnijah, zbranih v poglavju Tvoje in moje stopinje.

stopinje-2020 peter-štumpf murskosoboška-škofija
Kaj zdaj berejo drugi