vestnik

Zaznati je več zasebnih druženj, veliko tudi okužb neznanega izvora

Vestnik, 13. 1. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, dr. Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, Sašo Rebolj, dr. med., direktor zdravstvenega doma Kamnik, in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec je po predstavitvi torkovih podatkov o okužbah s koronavirusom podal še pregled najaktualnejših informacij o incidenci. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev je v Sloveniji 1129,9, v pomurski regiji pa ta znaša 1367,2. Pomurje je trenutno na četrtem mestu od 12 statističnih regij, slabšo incidenco pa imajo posavska regija, jugovzhodna Slovenija in koroška regija.

V zadnjem tednu beležimo 1,3-odstoten porast okužb v Evropi, je dejala Nuška Čakš Jager. S porastom okužb se denimo soočajo v Španiji, Franciji, na Portugalskem, Madžarskem, Češkem, države, ki so uspele zmanjšati število okužb pa so Belgija, Nizozemska, Danska, Romunija, Islandija, Liechtenštajn. 

Pogosta lokacija prenosa virusa ostaja družina oziroma skupno gospodinjstvo. Precej pa se je dvignilo število neznanega izvora okužb. Čakš Jagrova je še izpostavila, da je največ novih primerov zaznati med mlajšimi, in sicer v starostni kategoriji od 25 do 34 let. 

Do danes je bilo razdeljenih okoli 40 tisoč odmerkov cepiv, tako Marta Grgič Vitek. Do 10. januarja se je v Sloveniji cepilo 21.159 oseb, kar predstavlja en odstotek prebivalstva, v pomurski regiji pa 1045 ljudi. 

koronavirus slovenija epidemiološka-situacija
Kaj zdaj berejo drugi