vestnik

Zbornica ob nekaterih pomislekih pri cepljenju otrok izpostavlja cepivo kot najboljši odgovor na epidemijo covida-19

STA, 9. 11. 2021
Profimedia
Po podatkih NIJZ je bilo doslej z enim odmerkom cepljenih 32.374 mlajših od 18 let, z vsemi pa 29.244.
Aktualno

Zdravniška zbornica Slovenije je v odzivu na zapis o pomislekih glede uporabe cepiva proti covidu-19 pri otrocih, ki ga je med drugim podpisalo nekaj zdravnikov, opozorila, da gre za stališča posameznih podpisnikov, in ne za stališča slovenskih zdravnikov. Ponovno so izpostavili, da je cepivo najboljši odgovor na epidemijo covida-19.

Zdravniška zbornica se je v zapisu na Facebooku odzvala na daljši zapis o pomislekih pri omejevanju epidemije z uporabo cepiva pri otrocih, ki ga je podpisalo nekaj posameznih zdravnikov in predstavnikov drugih poklicev, ki se je v javnosti pojavil v zadnjem času. Odprto pismo, med drugim naslovljeno na premierja Janeza Janšo, ministra za zdravje Janeza Poklukarja in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, so medijem danes posredovali iz Iniciative slovenskih zdravnikov.


"Svet je z več kot sedmimi milijardami uporabljenih odmerkov potrdil znanstveno soglasje, da je cepivo najboljši odgovor na epidemijo. S skoraj 30 milijoni odmerkov dodatno cepljenih ljudi dnevno se ta številka še povečuje. Dobrobit je merljiva in v državah s pozitivno naravnanostjo do cepiva je očiten bistveno manjši delež ljudi, ki potrebujejo pomoč bolnišnic zaradi epidemije. S tem ostaja vsaj tam zdravstvo enako dostopno tudi za druge težave, ki s pojavom epidemije niso izginile. Večja uporaba cepiv pomeni večjo varnost, vsak vbod je korak proti življenju brez omejitev," so zapisali pri zdravniških zbornici.

cepivo
PROFIMEDIA

Ob tem so poudarili, da gre pri zapisu o pomislekih glede cepljenja otrok za stališča podpisanih posameznikov, in ne za stališča slovenskih zdravnikov. "Zapis skupine različnih izobrazb (biologije, veterine in medicine) izraža javno zadržanost do znanosti in selektivno izbiro podatkov pri omejevanju širjenja bolezni pri mladoletnikih, saj s cepljenjem povezujejo vse dogodke, ki so se zgodili cepljenim, tudi samomore," so navedli. 

cepljenje astrazeneca cepivo koronavirus bobo
Bobo
Fotografija je simbolična.

Posamezni podpisniki so bili zaradi objav brez znanstvenih podlag že v postopkih Zdravniške zbornice Slovenije, so še spomnili. V zbornici napovedujejo, da bodo še naprej skušali v čim večjem obsegu zajeziti zavajanje laične javnosti. V Sloveniji sta za cepljenje mladoletnikov, starejših od 12 let, odobreni mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bilo doslej z enim odmerkom cepljenih 32.374 mlajših od 18 let, z vsemi pa 29.244.

koronavirus epidemija cepljenje cepivo otroci zbornica