vestnik

Zbornik Pobiralci rose z deli literarnih in likovnih ustvarjalcev

Jože Gabor, 8. 2. 2023
Jože Gabor
V Lendavi so predstavili zbornik Pobiralci rose 2022.
Aktualno

V prireditvenem prostoru Zveze kulturnih društev Lendava v Lendavi so predstavili nov literarno-likovni zbornik Pobiralci rose 2022.

Urednici zbornika, ki ga vsako leto izda Zveza kulturnih društev Lendava, sta Olga Paušič in Elvira Vaupotič Göncz, oblikoval pa ga je Peter Orban. V njem so literarna in likovna dela, ki so nastala lani, besedila pa so v slovenskem, madžarskem, hrvaškem in srbskem jeziku. Na prireditvi so avtorji in recitatorji brali pesmi in odlomke iz proznih del, nastopila pa je tudi študentka glasbene pedagogike v Maribor Lucije Šetar, ki je zaigrala na kitaro in zapela Prešernovo Vrbo in druge pesmi slovenskih avtorjev.

zbornik, pobiralci-rose
Jože Gabor
V Lendavi so predstavili zbornik Pobiralci rose 2022.

To je že deveti zbornik Pobiralci rose, prvega so izdali leta 2013, je povedala predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Elvira Vaupotič Göncz: »Prvi zbornik je vključeval literarna dela domačih avtorjev, ki so bila plod takratnih literarnih večerov. Od takrat smo vsako leto izdali zbornik, razen predlani, ko ga zaradi pandemije in prepovedi druženja nismo mogli izdati. Tudi lani smo nadaljevali z našimi literarnimi večeri, ki jih je zaradi obnovitvenih del prostorov Zveze kulturnih društev Lendava bilo manj, vendar pa se lahko pohvalimo s precejšnim številom ljubiteljskih literatov, ki so pridno ustvarjali in nam poslali svoja dela.« V zborniku so dela devetnajstih literatov v štirih jezikih, pa tudi v narečju. Niso določali tematike, zato je vsebina zbornika zelo pestra. Ker pa so lani imeli v prostorih ZKD Lendava tudi likovne delavnice pod vodstvom akademskega slikarja in profesorja likovnega pouka Duška Abramušića, so se odločili, da zbornik popestrijo še z likovnimi deli, ki so nastala na delavnicah.

zbornik, pobiralci-rose
Jože Gabor
V Lendavi so predstavili zbornik Pobiralci rose 2022.

Mentor likovnih delavnic Duško Abramušić je dodal, da so likovna dela, ki so nastala na lanskih likovnih delavnicah, vsebinsko zelo različna: »Od tihožitij, do abstraktnega slikarstva pa do človeka v gibanju. Ustvarjalci so izrazili svoja videnja, čustva in domišljijo.« Razstava teh likovnih del je na ogled v prostorih Zveze kulturnih društev Lendava.

zbornik, pobiralci-rose
Jože Gabor
V Lendavi so predstavili zbornik Pobiralci rose 2022.

Sourednica zbornika Olga Paušič je povedala, da so v zborniku literarna in likovna dela, ki odražajo pestro ustvarjalnost v multikulturni skupnosti. »Sodelovalo je veliko avtorjev, pri pripravi zbornika pa smo poskrbeli, da se likovna in literarna dela na sosednjih straneh v knjigi vsebinsko dopolnjujejo. Vsebina je zelo pestra in bo mnogim popestrila dneve. Tudi tokrat prevladuje osebno-izpovedna poezija o ljubezni, naravi, prijateljih … S tem prinašajo nekaj topline v naš vsakdan in ohranjajo optimizem. Avtorji bi svoje misli in čustva v pesmih lahko izrazili tudi s prozo.« Na literarni delavnici, ki bo marca, se bodo posvetili kratki prozi. Vsi ljubitelji literature in literarnega ustvarjanja so dobrodošli na delavnicah, ki jih organizirajo čez leto. Čestitala pa je tudi Francu Korenu, ki objavlja svoja dela v zborniku Pobiralci rose, ki je lani prejel priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za najboljšo slovensko pesniško zbirko, ki je izšla v samozaložbi.

Jože Gabor
V Lendavi so predstavili zbornik Pobiralci rose 2022.
zbornik pobiralci-rose
Kaj zdaj berejo drugi