vestnik

Zdraviliški nastanitveni obrati, velnes, fitnesi in bazeni še ostajajo zaprti, smernice za delovanje naj bi bile pripravljene kmalu

Vestnik, 14. 5. 2020
Nataša Juhnov
Terme še ostajajo zaprte, smernice za delovanje naj bi bile znane v prihodnjih dneh.
Aktualno

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je predstavil novosti, ki bodo od 18. maja veljali na področju trgovine in turizma.

Dodatno sproščanje ukrepov je bilo možno zaradi ugodne epidemiološke slike in zaradi dobrih izkušenj, ki jih ima Slovenija s sproščanjem preteklih ukrepov, poudarja sekretar. Tako je povedal, da se s spremembami odloka v ponedeljek odpirajo vrata vseh trgovin in storitev, gostinci bodo lahko stregli v notranjih prostorih, odpirajo se tudi kuhinje. 18. maja bodo odpravljene tudi časovne omejitve v trgovinah za ranljive skupine. Zajc je ob tem pojasnil, da bodo morali ponudniki strogo upoštevati pogoje za zajezitev epidemije, ponujanje storitev pa bo dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki, in v skladu s sprejetimi navodili NIJZ. 

Še naprej ostaja prepovedano ponujanje: 

- nastanitvenih obratov nad 30 sob

- nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja

- velnesa

- fitnes centrov

- bazenov in vodnih dejavnosti

- diskotek in nočnih klubov

Glede izjem, ki so zgodaj navedeni, je Zajc povedal, da se zaključuje priprava navodil za delovanje v spremenjenih pogojih, ključno pri tem pa je varovanje zdravja. Navodila pripravlja NIJZ, ki tesno sodeluje s turističnim gospodarstvom. Smernice naj bi bile predstavljene v nekaj dneh, nato pa bo sledilo tudi odprtje teh večjih objektov.

koronavirus turizem simon-zajc