vestnik

(Zdravstveni dom Murska Sobota) Direktorica pod plazom obtožb

Andrej Bedek, 24. 9. 2020
Jure Zauneker
Zdrastveni dom Murska Sobota
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je odredila izredno revizijo poslovanja. Kriminalistično preiskavo zaradi domnevnega oškodovanja zavoda in morebitnih kršitev pravic delavcev sprožila tudi policija.

Poslovanje Zdravstvenega doma (ZD) Murska Sobota, v katerem je bilo 31. decembra 2019 zaposlenih 344 ljudi, zdravstvena ustanova pa je leto končala s 478 tisoč evri presežka, je pod drobnogled vzela občina ustanoviteljica, Mestna občina Murska Sobota (MOMS). Razlog? Po besedah tiskovne predstavnice MOMS Vide Lukač so prejeli anonimno prijavo domnevnih nepravilnosti v ZD Murska Sobota. »Izredna revizija poslovanja, ki je v pristojnosti revizijske službe MOMS, že poteka,« je pojasnila Lukačeva.
Kriminalistično preiskavo zaradi domnevnega oškodovanja zavoda in morebitnih kršitev pravic delavcev, kar izhaja iz prijave, ki smo jo prejeli tudi v našem uredništvu, je sprožila tudi Policijska uprava (PU) Murska Sobota. Suzana Rauš, predstavnica pomurske policije za odnose z javnostmi, ni razkrila, da v murskosoboškem zdravstvenem domu poteka preiskava. V odgovoru je namreč zapisala le, da preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju PU Murska Sobota. Smo pa od zanesljivih virov izvedeli, da murskosoboški kriminalisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in sum nenamenske uporabe javnih sredstev na škodo ZD Murska Sobota. Iz anonimne prijave sicer izhaja, da je direktorica murskosoboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač s svojimi odločitvami ustanovi povzročila za najmanj 350 tisoč evrov premoženjske škode.

murska-sobota, zdrastveni-dom-murska-sobota
Jure Zauneker
Dogajanje za zidovi Zdravstvenega doma Murska Sobota je pod drobnogledom Mestne občine Murska Sobota in kriminalistične policije.

Sporna naložba, šikaniranje zaposlenih?
V prijavi se je na Žižek Sapačevo usul plaz obtožb. Ker v upravi ZD Murska Sobota osem mesecev niso pripravili pogodbe o zaposlitvi specializanta medicine dela, prometa in športa, je mladi zdravnik zamenjal delovno okolje. Za nameček pa zdravstvena ustanova nima kadra na tem področju, saj je zdravnik, ki opravlja to službo, tik pred upokojitvijo, je zapisano v anonimnem pismu.
Kot prav tako izhaja iz anonimke, je murskosoboški ZD obšel zakonodajo o javnih naročilih, ko je vzpostavil ambulantno dejavnost v Bakovcih. Lastnica nepremičnine je MOMS, s potezami direktorice pa je prišlo do oškodovanja mestne občine, so prepričani prijavitelji. Tudi pri najemu nepremičnine v Ciril-Metodovi ulici za potrebe patronažne službe ZD Murska Sobota ni bilo vse po črki zakona, še pišejo. Domnevno sporen je tudi nakup devetih službenih vozil, saj je bil vedno izbran isti ponudnik, pri čemer domnevno spet niso upoštevali zakona o javnem naročanju.

murska-sobota, zdrastveni-dom-murska-sobota, patronaža
Jure Zauneker
V anonimki piše, da tudi pri najemu nepremičnine v Ciril-Metodovi ulici za potrebe patronažne službe ZD Murska Sobota ni bilo vse po črki zakona.

Brez odgovorov kljub zagotovilu
Z direktorico Zdravstvenega doma (ZD) Murska Sobota Edith Žižek Sapač smo po telefonu govorili v ponedeljek. Dogovorili smo se, da ji po elektronski pošti pošljemo vprašanja zaradi potreb pisanja prispevka. Zagotovila je, da bo odgovore na zastavljena vprašanja poslala pravnica ZD Murska Sobota, ker je sama bolniško odsotna. V dogovorjenem roku smo potem dobili sporočilo, ki ga objavljamo v celoti. »Sporočamo, da je trenutno direktorica začasno odsotna zaradi bolniške odsotnosti. V času njene odsotnosti jo nadomešča pooblaščena oseba, ki pa za podajo odgovorov na zastavljena vprašanja ni pristojna. Menimo, da gre za vsebine, ki neposredno ne zadevajo aktualne teme covid-19, zato spoštujemo posameznikovo pravico do zdravljenja in okrevanja v času bolniške odsotnosti. Odgovore na vaša postavljena vprašanja in pojasnila bo poslala direktorica v najkrajšem možnem času, potem ko se vrne na delo. Predvidena odsotnost direktorice je 14 dni,« je v sporočilu zapisala Mateja Kar Dcosta, strokovna sodelavka v ZD Murska Sobota. Med drugimi smo zastavili vprašanji, kako Žižek Sapačeva komentira odločitev Mestne občine Murska Sobota za izredno revizijo in  očitke Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije o domnevnem mobingu in kršenju delavskih pravic.

Največ obtožb na Žižek Sapačevo leti zavoljo hoje po robu delovnopravne zakonodaje. Avtorji prijave ji očitajo, da zaposlovanja in napredovanja potekajo mimo kadrovskega načrta, nekatero medicinsko osebje ZD naj bi službovalo na položajih, za katera sploh nimajo pogodb o zaposlitvi. Prijavitelje je zmotil tudi domnevni mobing oziroma nadlegovanje ali šikaniranje podrejenih.

Sindikat še vedno čaka


»Do Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije informacija o domnevnih kršitvah v ZD Murska Sobota ni prišla,« je za Vestnik povedal Marjan Meglič, generalni sekretar sindikata, v katerem so doslej že večkrat pozvali Žižek Sapačevo, naj spoštuje pravice zaposlenih. »Lahko povemo, da smo z vodstvom že imeli sestanke o spoštovanju delovnopravne zakonodaje in odsotnosti pozitivnih delovnih odnosov, še posebej spoštljive komunikacije s podrejenimi, vendar pričakovanih in upravičenih rezultatov ni bilo. Naše sodelovanje je zelo oteženo, ker direktorica ne najde časa za delovna srečanja oziroma jih prelaga v nedogled. Tako tudi sedaj čakamo na sestanek, ki naj bi se po naši zahtevi zgodil šele sredi oktobra. Ves čas z našo predstavnico v ZD Murska Sobota Mojco Jerebic opozarjamo na nespoštovanje delavskih pravic, vendar se zadeve ne premaknejo v smeri poprave storjenih nepravilnosti,« je dejal Meglič.

zabojnik, koronavirus, zdravstveni-dom-ms
Nataša Juhnov
Ker naša vprašanja niso neposredno zadevala aktualne teme covid-19 in bolniške odsotnosti direktorice Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač, smo ostali brez njenih pojasnil.

Ministrstvo za zdravje ni seznanjeno z domnevnimi nepravilnostmi v murskosoboškem zdravstvenem domu. Na naše poizvedovanje so odgovorili, da če se pojavijo sumi nepravilnosti v katerem od slovenskih zdravstvenih domov, običajno zdravstveno ministrstvo prijavo odstopi v reševanje občini ustanoviteljici. »Če je Mestna občina Murska Sobota odredila izredni revizijski postopek, je izvršila svojo nalogo, ki ji je naložena kot ustanoviteljici,« so za naš časopis razložili v službi za odnose z javnostmi ministrstva za zdravje.

murska-sobota, zdrastveni-dom-murska-sobota
Jure Zauneker
Zdrastveni dom Murska Sobota

Zaščititi interes občanov
Anonimno prijavo domnevnega oškodovanja ZD Murska Sobota in šikaniranja delavcev so ob murskosoboški občini prejele tudi občine soustanoviteljice, to so Beltinci, Cankova, Grad, Hodoš, Gornji Petrovci, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina.
Beltinski župan Marko Virag je seznanjen s tem, da v murskosoboškem zdravstvenem domu »potekajo postopki, ki jih izvajajo pristojni organi«. Povedal je še, da bodo v občini v skladu z ugotovitvami organov izvedli vse potrebno, da zaščitijo javni interes in interese občank in občanov.
Alojz Glavač, župan Moravskih Toplic, je o tem že seznanil občinske svetnike. Kot pravi, anonimnim prijavam ne zaupa, in meni, da gre za notranje spopade v zdravstveni ustanovi. »Ker nismo občina ustanoviteljica, se bomo z lanskim poslovnim poročilom o delu ZD Murska Sobota le seznanili in ne bomo sprejemali nobenih odločitev, prav tako ne bomo izrekli stališča o anonimni prijavi,« je še povedal Glavač.

zd-murska-sobota edith-žižek-sapač revizija obtožbe