vestnik

Združenje delodajalcev za enoletno zamrznitev minimalne plače

Vestnik, STA, 28. 10. 2020
Nataša Juhnov
Slovensko gospodarstvo je po njihovih besedah zaradi izbruha covida-19 sredi največje gospodarske krize v zadnjih 70 letih.
Aktualno

Združenje delodajalcev Slovenije je vlado pozvalo, naj v šesti protikoronski paket vključi ukrepe, ki jih ni v dosedanje. Izpostavljajo predvsem najmanj enoletno zamrznitev minimalne plače, poleg tega pa tudi prožnejšo in enostavnejšo ureditev dela na domu ter ureditev upokojevanja ob izpolnitvi minimalnih upokojitvenih pogojev.

"Delodajalci se zavedamo, da so protikoronski paketi doslej prinašali izboljšave predhodnih ukrepov in tudi nove ukrepe. Kljub upoštevanju naših predlogov med pogajanji pa v Združenju delodajalcev Slovenije že od marca opozarjamo na nujnost nekaterih ukrepov na trgu dela, ki v dosedanjih paketih niso zajeti, in pričakujemo, da jih bo vseboval šesti protikoronski paket," so sporočili. Kot prioriteto izpostavljajo zamrznitev minimalne plače. Novi zakon o minimalni plači po njihovih besedah namreč že v osnovi ne predvideva več usklajevanja višine minimalne plače s socialnimi partnerji, temveč delodajalce in sindikate izključuje iz tega postopka ter odločitev o znesku nalaga ministrstvu za delo. "Aktualni zakon tudi nikoli ni bil obravnavan na Ekonomsko-socialnem svetu, temveč je bil sprejet brez socialnega dialoga in brez upoštevanja kateregakoli argumenta gospodarstva," so opozorili.

sprememba-dohodninske-lestvice, dohodnina, denar, plačevanje, obdavčitev
Aleš Cipot
Slovensko gospodarstvo je po njihovih besedah zaradi izbruha covida-19 sredi največje gospodarske krize v zadnjih 70 letih.

Slovensko gospodarstvo je po njihovih besedah zaradi izbruha covida-19 sredi največje gospodarske krize v zadnjih 70 letih. "Vsa mnenja so si enotna v oceni, da okrevanja, kaj šele vrnitve na raven poslovanja iz leta 2019, prihodnje leto ne bo," so opozorili. V takšnih razmerah gospodarstvo ne zmore niti najmanjšega pritiska na stroške dela, so opozorili. "Še več: naši člani si ne znajo predstavljati, da bi se sredi največje krize višina minimalne plače, ki je tudi izhodišče za raven ostalih plač, kakorkoli dvignila," so dodali.

delodajalci združenje minimalna plača poziv koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi