vestnik

Združenje, ki pričakuje milijone iz sporazuma med Janšo in Orbanom, odpira pisarno na Goričkem

Rok Šavel, 16. 3. 2022
Nataša Juhnov
Šalovski župan Iztok Fartek je zadovoljen, da bodo aktivnosti vodene tudi iz območja njegove občine in ne le, kot po pravilu, iz Lendave.
Aktualno

MURABA - Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (Muraba), ki je nosilec regionalnega razvoja na območju slovenskih in madžarskih manjšin, bo v naslednjih petih letih dobilo po 25 milijonov evrov od Slovenije in Madžarske za izvajanje večletnega razvojnega programa. Muraba ima sedež v Monoštru, zdaj pa odpirajo še pisarno v Domanjševcih.

Februarja sta se v Lendavi srečala slovenski premier Janez Janša in njegov madžarski kolega Viktor Orban, kjer sta podpisala sporazum med obema državama o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje. Vsaka država bo v naslednjih petih letih zagotovila po 25 milijonov evrov za izvajanje razvojnega programa, ki bo namenjen razvoju obmejnega območja.

vlada, vlada-rs, janez-janša, viktor-orban, lendava
Vanesa Jaušovec
Srečanje predsednika vlade Janeza Janše in madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana v Lendavi, kjer sta podpisala sporazum, ki zagotavlja po 25 milijonov evrov iz vsake strani za izvajanje programa v okviru organizacije Muraba.


Cilj župana, da so tudi na Goričkem na tekočem z aktivnostmi

Razvojni program bo izvajalo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje - Muraba, ki je nosilec regionalnega razvoja na območju slovenskih in madžarskih manjšin. Na račun omenjene organizacije bodo tudi pritekali državni milijoni iz navedenega sporazuma. Gre za združenje, ki so ga leta 2017 ustanovile Državna slovenska samouprava, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost ter občini Monošter in Lendava, z namenom dolgoročnega sodelovanja in izvajanja programov na obmejnem območju, predvsem s pomočjo evropskih sredstev.

domanjševci
Nataša Juhnov
Muraba bo imela pisarno v Domanjševcih.

Muraba ima sedež v Monoštru, zdaj pa bo združenje dobilo prostore tudi na tej strani meji, in sicer v Domanjševcih. Kot nam je potrdil šalovski župan Iztok Fartek, sta se z direktorjem Murabe Bálintom Pappom dobila in dogovorila, da bodo najeli pisarno od občine, pisarna pa bo uradno odprta trikrat tedensko po osem ur na dan. "Moj cilj je bil, da se ne odpira zopet le v Lendavi, ampak da smo tudi mi na tekočem z aktivnostmi, ki jih bodo izvajali v okviru razvojnega programa," je poudaril Fartek. Vlogo Murabe o najemu poslovnega prostora bo obravnaval še občinski svet.

V šalovski občini sicer živijo tudi pripadniki madžarske narodne skupnosti, vlada pa je letos med drugim tudi šalovski občini in Madžaski samoupravni narodni skupnosti Občine Šalovci nakazala sredstva za sofinanciranje dvojezičnosti in uresničevanja ustavnih pravic avtohtone madžarske narodne skupnosti. Zakon o financiranju občin namreč določa, da se občinam, v katerih živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, oziroma samoupravnim narodnim skupnostim v teh občinah za vsako proračunsko leto zagotovijo sredstva v višini 0,15 odstotka skupne primerne porabe občin, letos je bilo v ta namen zagotovljenih za skoraj dva milijona evrov sredstev.

občina-šalovci muraba-združenje iztok-fartek financiranje sporazum madžarska podeželje
Kaj zdaj berejo drugi