vestnik

Združili bodo prijetno s koristnim

Damjana Nemeš, 16. 1. 2021
Željka Platzer Papič
Koordinatorica projekta Željka Platzer Papič, ki poučuje slovenščino na različnih ljudskih šolah na obmejnem območju avstrijske Štajerske, pravi, da je bila njena želja od nekdaj povezovanje in združevanje otrok. Foto Željka Platzer Papič
Aktualno

Učenci slovenskih in avstrijskih šol bodo spoznavali navade in ohranjali kulturno dediščino

Osnovna šola Kuzma v tem šolskem letu sodeluje z avstrijsko ljudsko šolo Ratschendorf in Osnovno šolo Tržišče, da bi spodbudili sodelovanje učencev z obeh strani državne meje.


V dve leti trajajočem projektu bodo učenci in učitelji spoznavali zgodovino območij, vključenih v projekt, ter z različnimi dejavnostmi skušali prispevati k ohranjanju tradicije in kulturne dediščine. »Cilj projekta je večjezikovno sodelovanje učencev, spoznavanje drugih kultur in navad, spontano spoznavanje in druženje učencev in učiteljev sodelujočih šol ter seveda izmenjava primerov dobrih praks. Tudi pouk nemščine pri nas in slovenščine v Avstriji bo potekal na bolj odprt in zabaven način, kot so bili udeleženci vajeni doslej,« je povedala vodja projekta ter učiteljica slovenščine in nemščine na OŠ Kuzma Irena Grašič Arnuš.

oš-kuzma, ljudska-šola-ratschendorf, projekt
Osnovna šola Kuzma
Na Osnovni šoli Kuzma so že izvedli enega izmed dveh predvidenih dnevov dejavnosti. Učenci so prikazali, kakšne so bile igre nekoč. Foto Osnovna šola Kuzma

Sodelujejo učenci razredne stopnje

Do sedaj so se na šoli v Kuzmi dvakrat srečali v živo in imeli tri srečanja prek videokonferenc. V projekt, ki traja do konca šolskega leta 2021/22, so na obeh straneh meje vključeni učenci, stari od 7 do 11 let, skupno jih je na OŠ Kuzma vključenih 65. Vsaka sodelujoča šola mora pripraviti dve celodnevni srečanji, posvečeni ohranjanju kulturne dejavnosti, po eno v vsakem šolskem letu. »Pri nas smo eno srečanje že izvedli, vendar se ga učenci ljudske šole Ratschendorf in OŠ Tržišče zaradi koronarazmer niso mogli udeležiti,« pove Grašič Arnuševa. Tema dneva, ki so ga pripravili v Kuzmi, so bile igre nekoč. Ob tej priložnosti so posneli tudi krajši videoposnetek, ki ga bodo poslali preostalima sodelujočima šolama, ti pa bosta pripravili podoben posnetek na isto temo. »Načrtujemo še videokonferenco, na kateri bodo sodelovali otroci vseh šol in te igre prikazali drug drugemu. V naslednjem šolskem letu pa načrtujemo izvedbo še enega podobnega srečanja, na katero smo povabili otroke preostalih sodelujočih šol v projektu,« razloži Grašič Arnuševa. Takrat se bodo skupaj odpravili na ekskurzijo po Goričkem, si ogledali tamkajšnje znamenitosti ter se seznanili z različnimi dejavnostmi, ki jih bodo skupaj tudi izvedli.

oš-kuzma, ljudska-šola-ratschendorf, projekt
Osnovna šola Kuzma
Predstavniki sodelujočih šol so se odločili, da bodo izdelali božične okraske, si jih izmenjali ter z njimi okrasili božična drevesa na posamezni šoli. Foto Osnovna šola Kuzma

Koordinatorica čezmejnega projekta je Željka Platzer Papič, ki poučuje slovenščino na različnih ljudskih šolah na obmejnem območju avstrijske Štajerske. Kot pravi, je bila njena želja od nekdaj povezovanje in združevanje otrok, za to si prizadeva že več kot dve desetletji. »Zato sem zelo vesela, da smo povezali šole v skupen projekt, kjer združujemo prijetno s koristnim,« je dejala. 
Sodelovanje v projektu bo prineslo številne koristi za učence in učitelje vseh šol. Na ekskurzijah, srečanjih in videokonferencah bodo v slovenščini, nemščini in angleščini spoznavali podobnosti in razlike posameznih kultur. Učenci bodo prišli v stik z naravnimi govorci jezika, hkrati se bodo družili z vrstniki ter se tako učili jezika še nezavedno in spontano.
Predstavniki sodelujočih šol so se tudi odločili, da bodo v času božičnih praznikov na daljavo izdelovali božične okraske, ki si jih bodo tudi izmenjali ter nato z njimi okrasili božično drevo na posamezni šoli.

šolstvo slovenija avstrija kuzma