vestnik

Že danes pouk v večini osnovnih šol v rdečih regijah

Vestnik, STA, 1. 2. 2021
Jure Zauneker
Ponovna vrnitev v šole samo v rdečih regijah.
Aktualno

V večini osnovnih šol v rdečih regijah, tudi v Pomurju, se danes nadaljuje pouk za učence prvega triletja. Še pred poukom bodo zaposlene v šolah testirali na okužbo z novim koronavirusom. Kjer testiranj še ne bodo opravili, bo danes pouk na daljavo. V šolske klopi se ne bodo vrnili učenci petih črnih regij, kjer bodo tudi vrtci zagotavljali nujno varstvo.

Testiranje naj bi danes še pred začetkom pouka organizirali v okoli 90 odstotkov vseh osnovnih šol v rdečih regijah. Kjer tega ne bodo mogli organizirati, bo pouk danes potekal na daljavo in se bodo otroci v šolske klopi vrnili šele v torek.

Testirati se bodo danes morali tudi zaposleni v vrtcih v rdečih regijah, po navodilu ministrstva za izobraževanje naj bodo testiranja organizirana tekom celega dne, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok.


V regijah, ki so zaradi slabše epidemiološke slike na črnem seznamu ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa - to so goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija - pa bo po novem zagotovljeno nujno varstvo za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture. Tudi tisti zaposleni, ki bodo skrbeli za te otroke, bodo morali danes na testiranje.

koper
STA
Po več krajih po Sloveniji so včeraj potekali protesti proti ponovnemu zaprtju šol. Zahtevajo, da se šole in vrtci odprejo.

Ta teden bo pouk potekal za 48 309 učencev, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole, zanje skrbi 11 590 učiteljev in drugih zaposlenih. V črnih regijah pa prvo triletje osnovne šole obiskuje 15 845 učencev.

Minuli konec tedna so po več krajih po državi potekali protesti zaradi zaprtih šol, po nekaterih napovedih se utegnejo nadaljevati. Ponekod se je zbralo več sto staršev in otrok, ki so zahtevali, da se šole in vrtci odprejo.

Odzivi

Na ta protest se je odzval tudi premier Janez Janša in jih označil za "nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije". V zapisu na Twitterju je tudi opozoril, da je šlo za nezakonit shod. "Ravno zaradi take neodgovornosti se stanje v posamičnih regijah poslabšuje namesto obratno," je ob tem tvitnil predsednik vlade.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa je prav tako prek Twitterja sproročila, da si vsi želimo, da se šole odprejo, je pa prva realnost ta hip še vedno virus. "Vlada in ministrstvo z vami delimo skupni cilj odprtih šol za vse. Pomagajmo si! Z razumom, odgovorno nam bo skupaj uspelo!"

epidemija, šolanje-na-daljavo, koronačas, covid-19
A. Nana Rituper Rodež
Šolanje na daljavo.

V premislek o tem, kako je šola postala privilegij

šola koronavirus epidemija organizacija