vestnik

Se obeta zgodovinska podražitev pogonskih goriv?

T. L., STA, 7. 3. 2022
Dreamstime
Za rezervoar goriva bi tako odšteli deset evrov več. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Po napovedih bi lahko za rezervoar odšteli tudi deset evrov več. Zaradi vojne v Ukrajini in dvigu cen soda nafte na svetovnih trgih bi jutri cena na slovenskih črpalkah izven avtocest lahko zrasla na rekordne vrednosti.

Zardi rekordnih cen na mediteranskih trgih bo cena v torek dosegla daleč najvišje vrednosti v zgodovini države. Glede na analize trgov, ki so jo opravile spletne Finance, bo treba za liter dizelskega goriva odšteti okoli 1,65 evra. Če se bodo prodajalci goriv držali ustaljene formule izračuna cene goriva za slovenski trg in v sam dvig cen ne bo posegla država, se bo dizelsko gorivo podražilo za več kot 15 centov za liter. Za rezervoar goriva bi tako odšteli deset evrov več.
Trend rasti bo občuten tudi pri bencinu. Model izračunov, ki so ga pripravili pri časniku napoveduje, da bi se cena litra bencina lahko povzpela s približno 1,46 evra na doslej najvišje ravni, dosežene septembra leta 2012, ko je za je liter bencina bilo potrebno odšteti 1,576 evra. 

bencin, gorivo, bencinska črpalka, bencinski servis
Bobo
Cene goriv zgodovinske.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

Cene nafte dosegle najvišje ravni po letu 2008

Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju zvišale in dosegle najvišje vrednosti po juliju leta 2008. Naftne trge je namreč razburila izjava ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna, da se Bela hiša in zavezniki pogovarjajo o prepovedi uvoza nafte iz Rusije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.


Ker je Rusija tretja največja proizvajalka nafte, bi takšna poteza še povečala krizo v oskrbi ravno v času, ko se povpraševanje povečuje. Tudi drugo blago iz te regije, kot so pšenica in kovine, se je od začetka ruskega napada na Ukrajino močno podražilo, navaja AFP. Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času podražila za 10,37 dolarja na 126,05 dolarja za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 11,37 dolarja na 129,84 dolarja.

Kot izpostavlja AFP, je nafta brent rekordno ceno 147,50 dolarja za sod dosegla julija 2008.

podražitev gorivo zgodovinska-podražitev