vestnik

Že majhen premik sproži eksplozijo

A. B., 23. 4. 2018
Urszr
Naboji Manlicher kalibra 8 mm
Aktualno

V Gibini našli topovsko granato iz 2. svetovne vojne. V Pomurju na leto do 40 intervencij zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstvev (NUS).  

"Ob 16.54 so v Gibini, občina Razkrižje, na njivi našli topovsko granato, kalibra 105 mm, ostanek obdobja druge svetovne vojne. Na varno sta jo odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Vzhodnoštajerske regije (DE NUS)," so v ponedeljek sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR).


Pirotehnika sta granato odstranila in shranila do uničenja.

0a6c3b69a70966d347383012bd7cd16f
Urszr
Naboji za mitraljez MG 34 kalibra 7,9


Po podatkih URSZRima DE NUS v vzhodnoštajerski regiji, kamor spada pokrajina ob reki Muri, letno do 40 intervencij. "Vzhodnoštajerski del je veliko in raznoliko območje, kjer se najdejo NUS nemške, madžarske, bolgarske, ameriške, angleške, jugoslovanske in slovenske vojske. Med najdenimi NUS v Pomurju so bile najpogosteje topovske granate, minometne mine, ročne bombe in strelivo. Največja najdba je bila stokilogramska ameriška letalska bomba, ki so jo našli pod železniškimi tiri v Murski Soboti pri »Mlinarju«. Drugače pa večjih obsežnih intervencij v Pomurju ni bilo," so na naše poizvedovanje odgovorili iz uprave za zaščito in reševanje.


Pomurje sicer ne sodi med posebej ogrožene zaradi NUS. Na prvem mestu na lestvici ogroženosti je severna Primorska, najbolj ozemlje soške fronte iz prve svetovne vojne. Če najdemo NUS, je prvi korak umik stran in klic na 112 ali 113. "Zapomniti si je treba zaželeno pravilo šestkrat ne, in sicer ne dotikaj se, ne prijemaj, ne premikaj, ne udarjaj, ne razstavljaj in ne meči v ogenj," še sporočajo iz URSZR. Pri nekaterih najdbah je namreč potreben samo majhen premik, da eksplodirajo. Skrb vzbujajoče je ravno to, da se velika večina ljudi tega ne zaveda ali se začne zavedati šele, ko se morda že zgodi kakšna nesreča.

37c7640065e07f70a74701f28b3cc5b4
Urszr
Ročna bomba 36M Kezigranate – Vecsey kalibra 52 mm

Urszr
Julija lani je v Vurberku prišlo do uničenja 250 kilogramov težke ameriške letalske bombe.
neeksplodirana mina razkrižje mina civilna zaščita eksplozija