vestnik

Že 60 let sooblikujejo kulturno dogajanje

A. Nana Rituper Rodež, 31. 10. 2019
Arhiv GŠ Lendava
Na glasbeni šoli, ki letos praznuje šestdeset letnico delovanja, imajo od leta 2010 tudi baletni oddelek.
Aktualno

Letos mineva 60 let od ustanovitve nižje glasbene šole v Lendavi, s čimer je postalo glasbeno izobraževanje širše dostopno.

Glasbena šola Lendava, ki ima še dislocirana oddelka v Turnišču in Črenšovcih, je ena najmanjših v Sloveniji, a je s svojo dejavnostjo in uspehi učencev prepoznavna daleč naokoli. »Naši učenci dosegajo lepe rezultate na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot solisti, v komornih zasedbah in v orkestrih pa tudi s skupaj z učitelji sooblikujejo kulturno dogajanje,« je povedala ravnateljica Hajnalka Magyar, ki šolo vodi od leta 2005.

Ob ustanovitvi leta 1959 je imela glasbena šola prostore v zgradbi prve osnovne šole, vpisanih je bilo 72 učencev, ki so obiskovali pouk klavirja, harmonike, trobil, violine in solfeggia. Za ravnateljico so imenovali Vlasto Geder. Kulturno življenje v Lendavi in okolici je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja doživljalo zlate čase, prireditve so se kar vrstile, na njih pa niso manjkali mladi glasbeniki, učenci glasbene šole.

b94f76767c7af52ea38abaff068d9add
Jože Gabor
V tem šolskem letu imajo 327 učencev.

Vpis v glasbeno šolo je naraščal in v letu 1970 je bilo vpisanih že 143 učencev, zaradi povečanega zanimanja pa so glasbeni pouk izvajali tudi v drugih krajih, najprej v Črenšovcih in Turnišču, potem še v Dobrovniku in na Kobilju. V 70. letih so uvedli pouk kitare. Leta 1973 se je glasbena šola osamosvojila, pet let kasneje pa se je preselila v prostore na naslovu Partizanska ulica 64, kjer so še danes. Na čelu šole se je menjalo več ravnateljev, najdlje ali 26 let pa jo je vodila Suzana Kocuvan. Konec 70. let so pripravili prvo revijo glasbenih šol Pomurja, sredi 90. pa so mlade glasbenike v šoli povezali v pihalnem orkestru in kmalu ustanovili še harmonikarski orkester. V tistem času so uvedli tudi pouk tolkal.

Ker ima šola sedež na dvojezičnem območju, je bil leta 1996 sprejet sklep o ustanovitvi javnega dvojezičnega zavoda Glasbena šola Lendava/Zeneiskola Lendva, ustanoviteljica šole je Občina Lendava, soustanoviteljica pa Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava.

286568adde09dddc5818cfcda2120970
Jože Gabor
Glasbena šola Lendava pogosto organizira koncerte, na katerih se predstavijo njihovi učenci.

Po letu 2005 je število učencev začelo hitro naraščati in takrat je imela šola že 14 oddelkov. Leta 2010 so odprli tudi baletni oddelek, pet let kasneje se je oddelek predstavil s svojo prvo baletno predstavo. Šola je v minulih letih organizirala tudi revije godalnih orkestrov Slovenije, stalnica pa je spomladanski promenadni koncert pihalnih orkestrov, na katerem se zberejo pihalni orkestri pomurskih javnih glasbenih šol in iz tujine. Kot je povedala Magyarjeva, dobro sodelujejo s pomurskimi glasbenimi šolami, skupne koncerte pa pripravljajo tudi z glasbeno šolo iz St. Stefana im Rosental na avstrijskem Štajerskem in Glasbeno šolo Laško - Radeče.
V tem šolskem letu imajo 327 učencev, vsako leto pa se vsaj en ali dva učenca odločita za nadaljnje šolanje na katerem od konservatorijev za glasbo. Še veliko več pa jih dosega na glasbenih tekmovanjih lepe uspehe. Ob jubileju so pred dnevi tudi pripravili slovesni koncert v gledališki in koncertni dvorani v Lendavi, na katerem so v različnih zasedbah nastopili sedanji in nekdanji učenci glasbene šole ter oba orkestra šole. 

glasbena-šola-lendava 60-let