vestnik

Zelena luč za McDonalds

T. M., 19. 12. 2019
Timotej Milanov
Mestni svetniki so podprli javno-zasebno partnerstvo pri energetski sanaciji objektov
Aktualno

Soboški mestni svetniki so na zadnji letošnji seji mestnega sveta, ki jo je zaradi odsotnosti župana Aleksandra Jevška vodil podžupan Zoran Hoblaj, potrdili spremembe odloka o sprejetju zazidalnega načrta, ki med drugim zajema območje trgovskega središča BTC, kjer bodo zgradili prvo soboško restavracijo McDonalds.

V času javne razgrnitve ni bilo nobene pripombe na predlagane spremembe, s potrditvijo odloka v mestnem svetu je tako prižgana zelena luč za začetek gradnje McDonaldsa, ki naj bi svoja vrata odprl predvidoma avgusta naslednje leto.

Za javno-zasebno partnerstvo

Svetniki so prav tako potrdili predlog odloka o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo energetske sanacije številnih javnih objektov, med drugim OŠ III, OŠ IV, OŠ Bakovci, OŠ Krog, Vrcta Murska Sobota-enote Miške, Galerije Murska Sobota in Ljudske univerze Murska Sobota. Pri tem so po usklajevanju med svetniškimi skupinami sprejeli tudi predlog SDS, da lahko župan podpiše pogodbo z izbranim zasebnim partnerjem komaj po potrditvi v mestnem svetu. Kot je povedal Dejan Podhraški, direktor družbe Roc, ki je sodelovala pri pripravi gradiva, je skupna ocenjena vrednost vseh investicij (brez DDV) 7,8 milijona evrov, pri tem bo morala mestna občina zagotoviti 700 tisoč evrov, zasebni partner pa nase prevzema odgovornost za izvedbo projektiranja in izvedbo del, prav tako odgovarja za uresničitev načrtovanega prihranka energije v letih po izvedeni sanaciji. Po zdajšnji oceni naj bi prihranek pri električni energiji, ko bodo vsi objekti sanirali, na letni ravni znašal 270 tisoč evrov.

MS1
Timotej Milanov
Klaudija Šek Škafar

V SDS se sprašujejo, ali je še sploh vredno predlagati kandidate

Direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice (PIŠK) Murska Sobota Klaudija Šek Škafar je svetnikom predstavila strateški načrt knjižnice za obdobje 2020-2025, svetniki so sicer s potrditvijo predstavljenega načrta podali pozitivno predhodno mnenje k načrtu, a ta ni zadovoljil vseh. Svetnik SDS Drago Vigali je med drugim opozoril, da je v načrt v več delih povsem enak kot strateški načrti knjižnice iz preteklih let.

Več razprave pa je bilo pri glasovanju o novih članih sveta zavoda PIŠK, saj se sedanjim članom sveta v začetku januarja izteče mandat. Kot predstavniki ustanovitelja bodo v naslednjem mandatu soboško občino v svetu zavoda tako zastopali Slavica Meglič, Brigita Perhavec, Darko Rudaš, Marko Polanšček in Martina Luteršmit. Svetnik SDS Bojan Petrijan se je ob tem vprašal, ali je še sploh smiselno, da njihova stranka v prihodnje predlaga kandidate za člane svetov javnih zavodov, saj po njegovih besedah od konstituiranja novega mestnega sveta še z nobenim predlogom niso uspeli. »To me skrbi. Naši člani komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja so bili korektni, po dogovoru so podprli kandidate drugih strank, kasneje pa predstavniki drugih strank naših kandidatov niso podprli.«

Plaketa kvartetu Džezzva

Svetniki so tudi podprli predloge za letošnje nagrajence mestne občine ob kulturnem prazniku. Denarno nagrado za življenjsko delo bo tako prejel Lado Klar, plaketo mestne občine za pomembne dosežke bo dobil kvartet Džezzva, priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini pa Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

MOMS mcdonalds