vestnik

Kmetje bi radi poželi, policisti napenjajo vse sile

Marina Vrbnjak, 11. 10. 2019
Marina Vrbnjak
" Tovrstna dejanja niso dopustna," je odločna ministrica dr. Aleksandra Pivec.
Aktualno

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila terenskega srečanja s kmeti, ki so bili oškodovani zaradi namernega uničevanja silažnih kombajnov v minulih tednih.

Večkrat smo že poročali o namernem uničevanju kombajnov, ki so bili poškodovali med žetvijo koruznih polj na območju Gornje Radgone in Benedikta. Sestanek, ki se ga je danes udeležilo več oškodovanih kmetovalcev in izvajalcev strojnih uslug, je potekal v sejni sobi Kmetijske zadruge Gornja Radgona. Prisotni so bili tudi predstavniki policije, župan Gornje Radgone in direktor Kmetijske zadruge Danilo Rihtarič.

Uničeni kombajni-ministrica
Marina Vrbnjak
Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila terenskega srečanja s kmeti, ki so bili oškodovani v minulih tednih.

Želijo le nemoteno kmetovati

Kot je po sestanku povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec, je na teren prišla predvsem prisluhnit kmetovalcem, tej tematiki pa je pripravljena posvetiti veliko pozornosti. »Danes smo priča številnim konfliktom, takšnim in drugačnim, ki nasprotujejo različnim oblikam in različnim vidikom v kmetijstvu in mislim, da so tovrstne stvari izjemno škodljive in jih je treba strogo obsoditi ter seveda z zakonom oziroma primernim načinom kaznovati in sankcionirati,« je dejala in dodala, da so govorili predvsem o tem, kako namerno povzročeno škodo nemudoma ustaviti. Ob tem je opozorila, da ne gre samo za to, da kmetje ne morejo kmetovati in pospraviti svojega pridelka, ampak je pomembno tudi dejstvo, da ne bodo mogli nahraniti živine, ogrožena pa so tudi človeška življenja. »Tovrstna dejanja strogo obsojamo in bomo uporabili vsa pravna sredstva, da jih preprečimo in da kmetom omogočimo in jim damo pravico da varno kmetujejo,« je še poudarila.

kmetovalci, gornja-radgona, kombajnisti, škoda, aleksandra-pivec, danilo-rihtarič
Marina Vrbnjak
Kmetovalci na sestanku po besedah prisotnih niso odprli teme finančne pomoči, saj jim je pomembno le, da lahko nemoteno kmetujejo.

Skušajo pridobiti materialne dokaze

Kot je povedal komandir Policijske postaje Gornja Radgona Aleksander Kreslin, v letošnjem letu obravnavajo devet kaznivih dejanj poškodovanj kmetijske mehanizacije oziroma kombajnov. V minulih letih je bilo prijavljenih še pet podobnih primerov, ki prav tako niso preiskani. »Kmetom lahko sporočimo, da smo na njihovi strani in se aktivno vključujemo v zadevo oziroma skušamo narediti vse, da bi prišli na sled storilcu kaznivega dejanja. Skušamo pridobiti materialne dokaze, da bomo lahko na sodišču uspešno zagovarjali našo morebitno kazensko ovadbo,« je povedal po sestanku in poudaril, da so trenutno v fazi intenzivnega zbiranja obvestil, opravili pa so tudi že več informativnih razgovorov. »V zadevo smo vključili tudi službo kriminalistične policije in laboratorije, ki za nas opravljajo preiskave

Danilo Rihtarič, direktor Kmetijske zadruge Gornja Radgona pa je poudaril, da je kmetovalcem bistveno bolj kot finančna podpora pomembno, da se ta agonija konča. »Določene kmetije so že obupale. Imamo dve kmetiji, ki nimata silaže narejene za svoje živali in jim to pripravlja velik problem. Ministrica je podporo dala, finančne podpore pa na nek način seveda ne more dati,« je dejal. Kmetovalci na sestanku po besedah prisotnih namreč niso odprli teme finančne pomoči, saj jim je pomembno le, da lahko nemoteno kmetujejo.

kmetovalci, gornja-radgona, kombajnisti, škoda, aleksandra-pivec, danilo-rihtarič
Marina Vrbnjak
"Kmetom lahko sporočimo, da smo na njihovi strani in se aktivno vključujemo v zadevo oziroma skušamo narediti vse, da bi prišli na sled storilcu kaznivega dejanja," je povedal komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin.

kmetovalci gornja-radgona aleksandra-pivec danilo-rihtarič aleksander-kreslin