vestnik

(SVET REGIJE) Želijo status obmejnih problemskih območij

ABE, 8. 1. 2022
Nataša Juhnov
Stanko Ivanušič: »Spremembe so nujne, saj prihaja do anomalij. Recimo Občina Kranjska Gora je uvrščena med občine s tem statusom, medtem ko občinam Razkrižje in Ljutomer ta status ne pripada.«
Aktualno

Župani pogrešali več aktivnosti vlade na Goričkem, a obisk vlade ocenili kot uspešen.

V Razkrižju se je sestal Svet pomurske razvojne regije. Pomurski župani so na seji ocenili novembrski obisk vlade v Pomurju. Razkriški župan Stanko Ivanušič, ki predseduje svetu, je za Vestnik povedal, da je kabinet predsednika vlade Janeza Janše zaprosil, ali mu lahko posreduje poročilo o obisku, vendar so mu v kabinetu odgovorili, da vlada ne pripravlja posebnih poročil o obiskih v slovenskih regijah.

Kot še nekateri župani je namreč pogrešal več informacij o tem, kje se bo mudil kateri od ministrov ali državnih sekretarjev: »Očitno je bilo veliko individualnih dogovarjanj o obiskih, nekateri župani z območja Goričkega so pogrešali več vladnih aktivnosti na tistem območju.« Župani so nato v razpravi zadnji vladni obisk vseeno ocenili za uspešnega za Pomurje.

Razpravljajoči so se zadržali še pri programu razvojnih spodbud za obmejna problemska območja. Pri tem so Ivanušiča pooblastili, da prevzame dogovarjanje z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, da bi v načrt spodbud za ta območja do leta 2025 vključili prizadevanja nekaterih pomurskih občin, da si pridobijo status obmejnega problemskega območja. Ministrstvo sicer vsaki dve leti preverja merila za uvrstitev občin med ta območja.

vlada-republike-slovenije, vlada-rs, murska-sobota, obisk-vlade
Vanesa Jaušovec
Pomurski župani so pogrešali več aktivnosti vlade na Goričkem, a obisk vlade ocenili kot uspešen.

Prednost na razpisih

»Spremembe so nujne, saj prihaja do anomalij. Recimo Občina Kranjska Gora je uvrščena med občine s tem statusom, medtem ko občinam Razkrižje in Ljutomer ta status ne pripada,« pove razkriški župan, ki ocenjuje, da nedosledna merila povzročajo še večji razkorak med nerazvitimi in razvitimi subjekti, saj občine s statusom obmejnega problemskega območja ter tudi posamezniki in podjetniki s stalnim naslovom bivanja v teh občinah pogosto dobijo prednost pri razpisih za državno ali drugo pomoč. Po besedah Stanka Ivanušiča bo naslednja seja sveta pomurske razvojne regije predvidoma 25. januarja, kjer bi lahko že razpravljali o odzivu gospodarskega ministrstva o prizadevanjih nekaterih občin iz Pomurja za pridobitev omenjenega statusa.

Župani bodo takrat imeli na mizi še predlog plovbnega režima na reki Muri. »Občine morajo nujno urediti plovbni režim po reki in se dogovoriti o urejanju, upravljanju in vzdrževanju pristanišč ter vstopno-izstopnih mest. Veliko ponudnikov zdaj tudi vozi po reki brez licenc in dovoljenj,« še pravi Ivanušič. Do januarske seje bo svet regije vladno službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko tudi zaprosil, naj posreduje podatke, kateri razpisi za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev bodo potekali v letu 2022.

pomurje svet-regije stanko-ivanušič regija
Kaj zdaj berejo drugi