vestnik

Želite unovčiti turistični bon od starih staršev? Takšen je postopek

Vestnik, 17. 6. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Polnoletni državljani Slovenije bomo dobili v obliki turističnega bona 200 evrov, mladoletni pa 50 evrov za dopustovanje v domačih turističnih destinacijah. Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) Slovence in Slovenke obvešča, da morajo imeti podpisane izjave o prenosu bona s sabo v turistično nastavitev, kjer želijo bon unovčiti, in da ga ni treba pošiljati ter prinašati na finančne urade.

Za lažje razumevanje je FURS proces unovčitve prenesenega bona razložil na primeru: "Že pred odhodom na letovanje morata mati in babica izpolniti vsaka svojo posebno izjavo o prenosu bona na vas. Na letovanje imejte s seboj svoj identifikacijski dokument. Receptorju povejte, da bi rad unovčil svoj bon in še bona svoje matere in babice. Pri tem se ravnajte po navodilih receptorja. Predati mu boste morali izpolnjeni izjavi matere in babice ter izpolniti obrazec, ki ga boste lahko prejeli tudi pri receptorju. Receptor bo na podlagi vašega osebnega dokumenta in omenjenih obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone."

Izjava o prenosu bona, turistični bon
Furs
Primer izpolnjene izjave upravičenca o prenosu bona.

Turistični bon se prenaša le med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki. 

turistični-bon furs