vestnik

Zelo iskana parcela v Murski Soboti naposled v rokah slaščičarja

Timotej Milanov, 22. 4. 2021
Timotej Milanov
Območje pri avtobusni postaji v Murski Soboti, del katerega je tudi majhno zemljišče, ki ga je občina lani želela prodati na dražbi, nato pa ga je z Istrefom Emrulijem, ki na njem že postavlja nov objekt, zamenjala za drugo zemljišče.
Aktualno

Občina Murska Sobota je zamenjala zemljišče z Istrefom Emrulijem, da bi lahko nadaljevala prenovo Slovenske ulice

Mestna občina Murska Sobota je lani nameravala prodati 53 kvadratnih metrov veliko parcelo v neposredni bližini avtobusne postaje. Po objavi javne namere za sklenitev pogodbe o prodaji se je prijavilo šest interesentov, a si je občina nato premislila. Pojasnili so, da so zaradi velikega zanimanja za zemljišče presodili, da bi bila dražba primernejša oblika prodaje. Lani maja so dražbo razpisali, a so si vnovič premislili, čeprav je bilo vplačanih enajst varščin. Postopek so ustavili, ker so prejeli pritožbo enega od interesentov za nakup nepremičnine. »Zaradi nekaterih odprtih pravnih poslov in nerešenih vprašanj, ki bi lahko imela vpliv na druge projekte Mestne občine Murska Sobota, je bila najbolj smotrna odločitev, da postopek prodaje ustavimo,« so takrat zapisali v odgovoru na naše poizvedovanje brez obrazložitve, na katere pravne posle, nerešena vprašanja ali projekte mislijo.


Danes je jasno, za kaj je šlo. V vmesnem času je namreč postal lastnik tega zelo iskanega zemljišča Istref Emruli, lastnik slaščičarne Šport, ki je do lani delovala v montažnem objektu v Slovenski ulici. Ko je občina lani začela izvajati več kot štiri milijone evrov vreden projekt prenove Slovenske ulice, po kateri tovrstni objekti tam niso bili več predvideni, se je moral Emruli umakniti. Najprej so njegov objekt začasno postavili ob omenjeno zemljišče, kasneje pa ga je postavil na svojem zemljišču nedaleč stran v Zvezni ulici, kjer se je zaradi tega zapletel v spor z lastnico bližnje cvetličarne. Emruli nam je že takrat potrdil, da se je tudi sam prijavil na dražbo, saj ga je zemljišče zanimalo kot nadomestna lokacija za objekt slaščičarne Šport.

Kakor koli že, razlog, da je zemljišče končalo v rokah Emrulija, po pojasnilih občine tiči v drugi parceli. Gre za približno enako veliko parcelo pred objektom Blagovnice v Slovenski ulici, ki se v naravi uporablja kot javna površina, čeprav je bila v lasti Emrulija. Občina je zemljišče nujno potrebovala zaradi omenjene prenove Slovenske ulice, kar je Emruli izkoristil, da je prišel do želene lokacije za slaščičarno. »Lastnik te parcele je pogojeval prodajo s sklenitvijo menjalne pogodbe, kar je mestna občina v okviru veljavne zakonodaje sprejela.« Tako sta občina in Emruli julija lani sklenila menjalno pogodbo, s katero sta zamenjala omenjeni zemljišči. »Obe nepremičnini je ocenil sodni cenilec ustrezne stroke, obe kupnini v menjalni pogodbi sta enaki ocenjeni vrednosti,« še pojasnjujejo v občinski upravi. Zemljišče Emrulija je bilo ocenjeno na4700 evrov, zemljišče občine pa na 5300 evrov. Razliko je znani soboški slaščičar, ki zadeve ne želi komentirati, vplačal v proračun mestne občine.

murska-sobota zemljišče občina istref-emruli