vestnik

Zelo slabo vinsko leto

Janko Votek, 8. 11. 2017
Nataša Juhnov
»Pomurje se po letošnjem pridelku grozdja in vina giblje znotraj slovenskega povprečja,« povzema letošnjo oceno vinske letine Ernest Novak.
Aktualno

Letošnja proizvodnja vina naj bi bila na najnižji letni ravni v zadnjih 50 letih

Vinarji že prinašajo letošnji vinski letnik na stojnice, na katerih bo mogoče poskusiti letošnje mlado vino. Prijatelje vabijo v svoje kleti, v katerih bodo bolj intimno »blagoslovili« letošnjo letino na dan sv. Martina.


Ob spomladanski zaskrbljenosti, ko je vinograde prizadela pozeba, so si, kot kaže, ti le toliko opomogli, da je bil letošnji izpad pridelka od deset do dvajset odstotkov. Tako so ga ocenili v Kmetijski zadrugi (KZ) Radgona, ki je odkupovala grozdje od tamkajšnjih vinogradnikov. Splošna ocena je bila, da so si trte po močni pozebi dobro opomogle.

ff8e9ccc1087ce101c33bddc54646c65
Sašo Bizjak
V Sloveniji smo po podatkih Statističnega urada lansko leto pridelali 95 tisoč ton grozdja, iz katerega smo iztisnili 820 tisoč hektolitrov vina.


Kot nam je v času trgatve povedal direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič, bi bil verjetno izpad še manjši, če vinogradi ne bi bili izpostavljeni ekstremnim vremenskim razmeram med letom. To, kar je povedal, potrjujejo tudi podatki mednarodne organizacije za vino (OIV). Po opravljenih analizah OIV bo letošnja proizvodnja vina na najnižji letni ravni v zadnjih 50 letih. Vina bo v Evropi za osem odstotkov manj kot lani. Preračunano v steklenice, bo teh tri milijarde manj.

5f3d1502c775c1bf9686d263d9e2da78
Sašo Bizjak
Letošnji pridelek je za štiri tisoč ton ali skoraj pet odstotkov manjši od lanskega in za 15 odstotkov manjši od desetletnega povprečja.


Najbolj so bile prizadete evropske vinske velesile Italija, Francija in Španija. Za Italijo velja, da je ni prizadela pozeba, ampak vročinski val, imenovan Lucifer. Edine države, ki jih vreme ni prizadelo in dosegajo celo rast proizvodnje, so Portugalska, Romunija, Madžarska in Avstrija. Zadnja je po podatkih OIV povečala proizvodnjo za več kot petino. Zato pravijo, da je bilo letošnje leto grozovito leto. Slovenija je nekje vmes, saj jo je prizadela pozeba, v primerjavi z Avstrijo pa je bistveno bolj izpostavljena neugodnim vročinskim ekstremom, ki so dodali svoje.
V Sloveniji smo po podatkih Statističnega urada lansko leto pridelali 95 tisoč ton grozdja, iz katerega smo iztisnili 820 tisoč hektolitrov vina. Letošnji pridelek je za štiri tisoč ton ali skoraj pet odstotkov manjši od lanskega in za 15 odstotkov manjši od desetletnega povprečja. Ta primerjava samo potrjuje, da je tudi za naše vinogradništvo in vinarstvo letošnje leto izjemno slabo. Upoštevati je treba, da tudi lansko leto ni bilo idealno leto, saj je vinograde prav tako prizadela pozeba.


Ernest Novak, svetovalec za vinogradništvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota, nam je povedal, da se tudi pomursko vinogradništvo giblje v teh okvirih. Poudarja pa, da so bile posledice letošnjih vremenskih razmer različne. Zgodnejše sorte so bile prizadete bolj od poznejših sort. Ni ga presenetil niti podatek o povečani proizvodnji vina v sosednji Avstriji. Prvi kazalec, da v Avstriji ne čutijo hudih posledic po letošnji pozebi, se je že pokazal ob trgatvi. V primerjavi z lanskim letom povpraševanja Avstrijcev po našem grozdju ni bilo. Novak je prepričan, da so se Avstrijci bistveno bolje pripravili na pozebo. S kurjenjem in helikopterskimi preleti so po njegovi oceni uspeli preprečiti pozebo.

9b338e8f6f86d10f6f7d4988d5ef5f4a
Sašo Bizjak
Najbolj so bile prizadete evropske vinske velesile Italija, Francija in Španija.

Sašo Bizjak
Ob spomladanski zaskrbljenosti, ko je vinograde prizadela pozeba, so si, kot kaže, ti le toliko opomogli, da je bil letošnji izpad pridelka od deset do dvajset odstotkov.
vino vinogradništvo letina pozeba grozdje