vestnik

Ženske obolevajo pogosteje

A. Nana Rituper Rodež, 9. 3. 2018
A. Nana Rituper Rodež
V Zdravstvenem domu Murska Sobota so ozaveščali o tem, kako poskrbeti za zdravje ledvic. fotografija a. nana rituper rodež
Aktualno

Ženske za kronično ledvično boleznijo obolevajo nekoliko pogosteje kot moški, vendar bolezen pri njih napreduje počasneje kot pri moških. Kronično ledvično bolezen ima vsak deseti odrasli, večinoma pa je to posledica nezdravega načina življenja, ki se pojavi zaradi sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka ali srčno-žilnih bolezni.


V Zdravstvenem domu Murska Sobota (ZDMS) so ob tej priložnosti svetovali, pripravili pa so tudi testiranje seča na beljakovine in merjenje krvnega tlaka, povečana količina beljakovin v seču je namreč zgodnji znak ledvične bolezni, povišan tlak pa lahko okvari ledvice.
Ledvice so pomemben in zelo občutljiv organ, zato jih moramo čuvati. Dnevno prečistijo okoli 180 litrov naše krvi, kar pomeni, da kar 50-krat očistijo kri odpadnih snovi. Ker pa ledvične bolezni potekajo bolj tiho in brez posebnih znakov, moramo biti še bolj skrbni, nam je povedala diplomirana medicinska sestra Suzana Maučec iz referenčne ambulante v ZDMS.


Da je z delovanjem ledvic nekaj narobe, lahko zaslutimo na različne načine. Zdrav urin je sterilen, zlato rumene barve, nima vonja, spremembe, ki jih lahko spremlja pogostejše, boleče ali pekoče uriniranje, pa lahko nakazujejo, da je nekaj narobe. Šele laboratorijske preiskave urina oziroma krvi pa potem to tudi potrdijo oziroma ovržejo. Za zmanjšanje tveganja nastanka ledvične bolezni se priporočajo zdrava prehrana, zmanjšanje vnosa soli, povečanje vnosa tekočin ter večja skrb za primerno telesno težo, koristi pa tudi opustitev kajenja, pove Suzana Maučec. Delovanju ledvic lahko škodujejo tudi nekatera protibolečinska zdravila, ki se dobijo brez recepta, Pomurci pa sodimo v sam vrh po njihovi uporabi.
Kronično ledvično bolezen ima v Sloveniji več kot 180 tisoč odraslih ljudi, to je še več kot bolnikov s sladkorno boleznijo, mnogi pa se zaradi odpovedi ledvic zdravijo z dializo ali potrebujejo presaditev ledvice. Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota so sporočili, da je bilo v minulem letu za šest odstotkov več dializ kot leto prej.

dan ledvic zdravje visok tlak