vestnik

Ženske vsega sveta molile za Slovenke

A. Nana Rituper Rodež, 2. 3. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Aktualno

Včeraj so ženske vsega sveta molile za slovenske ženske in sočustvovale s težavami in stiskami, s katerimi se te soočajo. Slovenke so napisale tudi scenarij in predlogo za molitev, po kateri so molile kristjanke po cerkvah v v 180 držav sveta. Ob mizi pogrnjeni z belim prtom so zbrani prisluhnili zgodbam, ki so jih pripovedovale Marjeta, Marija, Mojca, Ema in Nataša.  

9588ef635c251b775cad73ef0f334748
A. Nana Rituper Rodež

9524080369cc8f78d64d48d1ce953333
A. Nana Rituper Rodež
Snenarij in Predlogo za bogoslužje so letos napisale ženske iz Slovenije. Potekala je pod geslom Pridite - vse je pripravljeno!


Sloveniji je bila izbrana kot gostiteljica letošnjega osrednjega srečanja ob svetovnem molitvenem dnevu žensk. To je mednarodno ekumensko gibanje, ki združuje ženske iz različnih krščanskih cerkva po vsem svetu. S skupno molitvijo, ki poteka vsak prvi petek v marcu, so pričele leta 1927 v ZDA, od leta 1999 pa ga na pobudo evangeličank obeležujemo tudi v Sloveniji. Pri tem pa že od začetka sodeluje tudi evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip.

665aec08ef5650f8dfdde17f665cb05a
A. Nana Rituper Rodež
Zbrale so se ženske iz krščanskih cerkva.


Ekumenska molitvena srečanja so včeraj pripravili v sedmih cerkvah po Sloveniji, med drugim tudi v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti. Pri tem so se evangeličankam, podobno kot prejšnja leta, pridružile tudi ženske iz katoliške, binkoštne in reformirane cerkve.

4e5189ba4a00e842c17796ffa3205c25
A. Nana Rituper Rodež
Zbrale so se ženske iz krščanskih cerkva.


Letošnje geslo je bilo Pridite – vse je pripravljeno, pri čemer so si zamislile z belim prtom pogrnjeno mizo, na kateri je kruh ali belokranjska pogača, vino v majolki, voda, sol, lončena skleda ter rdeči nageljni in rožmarin. Naj prisede k mizi, ki predstavlja slovensko simboliko, pa so povabile vsakega, da bi skupaj molili in se zahvalili za danosti.


Stiske slovenskih žensk je povzelo pet žensk. Marjeta pripoveduje zgodbo, kako je kot mlada morala oditi s trebuhom za kruhom v tujino. Mojca je ostala sama z otrokom in v življenju nosi dvojno breme, je zaposlena in skrbi še za družino. Marija živi s sinovo družino in mora s svojo skromno pokojnino pomagati brezposelnim mladim, pripoveduje pa tudi o osamljenosti. Ema je odraščala v družini, kjer sta imela težave z alkoholom oba starša, tudi njen mož pa pije in je nasilen. Nataša je Rominja, ki pripoveduje, o slabih bivalnih razmerah, v katerih živijo mnogi, s tem pa govori tudi izključenosti.

4f58141ac5c4e8fcbd213777f2103982
A. Nana Rituper Rodež
Svetovni molitveni dan združuje kristjanke vsega sveta.

Zbrana sredstva ob svetovnem molitvenem dnevu po vsem svetu bodo namenili organizacijam in programom, ki so namenjeni ženskamv Sloveniji. Prihodnje leto bo gostitetljica država Zimbabve.
Pripravljeno molitev bodo ponovili v nedeljo po evangeličanskih cerkah, pridružile pa se jim bodo tudi druge kristjanke.

Svetovni molitveni dan žensk Simona Prosič evangeličanke stiske žensk meseczensk
Kaj zdaj berejo drugi