vestnik

Žetev ječmena: Zaradi toče so prišli Avstrijci 

Janko Votek, 22. 6. 2018
Nataša Juhnov
Žetev ječmena pri koncu, pšenico bodo začeli žeti naslednji teden.
Aktualno

Avstrijsko povprašujejo po našem ječmenu. Avstrijska Štajerska je letošnjo pomlad bila izpostavljena še hujšim vremenskim ujmam kot Pomurje, zato bo avstrijskim kmetom primanjkovalo zrnje za krmo in ga bodo iskali pri nas.   

Žetev ječmena je pri koncu. Letošnja letina je podpovprečna, zaradi izredno neugodnih vremenskih razmer v celotni rasni dobi ječmena. Za razliko od lanskega leta, ko je bil pridelek nadpovprečen je letošnja odkupna cena bistveno višja. Lani so kmetje dobili za tono ječmena 120 evrov. Letos kupci, ki se primarno ne ukvarjajo s predelavo ječmena, tega odkupujejo po 130 evrov za tono. Mešalnice pa po 135 evrov. Ti bi odkupne cene verjetno morali zvišati, če bi se na trgu nekaj dni prej pojavili avstrijski kupci.



To, da se bodo avstrijski kupci pojavili na našem trgu in bodo odkupili del žetve neposredno iz njiv, je letos za pričakovati. Avstrijska Štajerska je letošnjo pomlad bila izpostavljena še hujšim vremenskim ujmam kot Pomurje, zato bo avstrijskim kmetom primanjkovalo zrnje za krmo in ga bodo iskali pri nas. Avstrijci so kupovali ječmen za 135, oz. 140 evrov za tono plus DDV. Kako se bo to povpraševanje odrazilo na odkupno ceno žit je težko napovedati. Realno pa že glede na odkupne cene ječmena lahko pričakujemo, da bodo ostale na vsaj enaki ravni kot lansko leto najmanj 170 evrov za tono krušne pšenico, realno pa bodo verjetno višje, saj bo pridelka bistveno manj.

Nataša Juhnov
Žetev. Fotografija je simbolična. 
od 135 do 140 evrov