vestnik

Zgodba o uspehu: Sobočanovi največji slovenski pridelovalci čebule

Jože Žerdin, 9. 8. 2018
Jože Žerdin
Dan čebule na kmetiji Sobočan.
Aktualno

Družinska kmetija Sobočan na Dolnji Bistrici, ki se že 15 let ukvarja s pridelavo čebule, je pripravila dan, posvečen temu pridelku. Kmetija z roko v roki sodeluje tudi s Kmetijsko gozdarskim zavodom Murska Sobota.

Sobočanovi so dan čebule pripravili skupaj s Semenarsko hišo Agrocasol Plus d.o.o., ki zastopa Semenarsko hišo Bejo Zadan d.o.o. iz Nizozemske, in farmacevtskimi hišami Bayer Crop Science Slovenija in Interxport d.o.o. Kmetija z njimi sodeluje že 15 let, saj od njih kupujejo semena čebule. Dogodka ob dnevu čebule so se poleg poslovnih partnerjev, udeležili še pridelovalci čebule iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, kjer je bil med drugim poudarek na različnih sortah čebule, ki jim zemlja na območju Dolnje Bistrice najbolj prija za rast, gre predvsem za sorto talon.


ba354dc00c7039f3d0e6b1c76512d532
Jože Žerdin
Dan čebule na kmetiji Sobočan.


04a91390e2cd4bc4d37591164c4abe43
Jože Žerdin
Dan čebule na kmetiji Sobočan.

Čebulo pridelujejo na 20 hektarjih

Kot je povedal Branko Sobočan, se njihova pridelana čebula prodaja za slovenski trg pod sloganom Slovensko s podeželja. Kmetija z roko v roki sodeluje tudi s Kmetijsko gozdarskim zavodom Murska Sobota. Letno posejejo več vrst čebule, in sicer belo in rdečo, na 20 hektarjev zemlje, od tega za slovenski trg pridelajo tisoč ton čebule. Kmetija Sobočan je največji pridelovalec čebule v Sloveniji, po pridelani čebule pa je vse več povpraševanja. Čebula zori od 110 do 120 dni. Bdenje nad razvojem je v tem času vedno pod strokovnim nadzorom, saj je potrebno čebulo zaščititi z agrotehničnimi postopki. Večji del pridelovanja čebule na kmetiji Sobočan opravijo strojno in ročno. Poleg občasnih sodelavcev pa pri pridelovanju sodelujeta hčerki Tadeja, ki bo s časoma prevzela kmetijo, občasno pa jim na pomoč priskoči še Vanja.


34529118174268bd8b8feed50a93bbf5
Jože Žerdin
Dan čebule na kmetiji Sobočan.

15ef3fd91c2f1f5c7b54ac4633fdb9a7
Jože Žerdin
Dan čebule na kmetiji Sobočan.

Na dnevu čebule je bila predstavljena kmetija Sobočan, različni posevki čebule, različne sorte čebule in demostracijski prikaz strojnega spravila čebule na njivi. Potem, ko čebula dozori, jo strojno poberejo, skladiščijo, nato pa sledi čiščenje čebule in strojno pakiranje. Obiskovalci so lahko poskusili čebulno juho, ki jo je skuhal kuhar David Kelenc.

Jože Žerdin
Dan čebule na kmetiji Sobočan. 
dan čebule kmetija Sobočan dolnja bistrica