vestnik

Zgodba o Zgodbi: KPK ni ugotovila kršitev zakona, je pa zaznala korupcijska tveganja

Timotej Milanov, 29. 1. 2021
Aleš Cipot
Mestna občina je z družbo Zgodba sodelovala tudi pri projektu celostnih teritorialnih naložb, v sklopu katerega je pridobila sredstva za prenovo mestnega središča.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je za sodelovanje z mariborskim podjetjem v štirih letih namenila 111 tisoč evrov.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek v zvezi s poslovnim sodelovanjem Mestne občine Murska Sobota in mariborske družbe Zgodba. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, komisija v postopku ni potrdila kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je pa ugotovila, da način oddajanja naročil, po katerem je mestna občina k oddaji ponudbe povabila zgolj enega ponudnika, hkrati pa ni utemeljila ocene gospodarnosti takšnega ravnanja, pomeni korupcijsko tveganje. “Na ta način se namreč ustvarja videz netransparentnega javnega naročanja, neenakopravne obravnave ponudnikov, negospodarnosti in onemogočanja konkurence med ponudniki,” ugotavljajo pri KPK, kjer menijo, da se zaradi tega znižuje preglednost naročanja, kar omogoča izbiro točno določenega ponudnika, ki ni nujno najboljši. “Zaradi vsega navedenega je pomembno, da naročnik argumentirano pojasni razloge, zaradi katerih se je odločil za izbiro takšnih postopkov, česar pa občina v konkretnih primerih ni storila,” so še zapisali. Glede na zaznana korupcijska tveganja je tako komisija soboški občini priporočila, naj zaradi transparentnosti v vseh postopkih naročanja, za katere ni potrebna objava na portalu javnih naročil, pojasni razloge, zaradi katerih se je odločila za tovrsten način javnega naročanja. Občini priporočajo še, da naj občina takšen način javnega naročanja uporabi zgolj izjemoma. 

aleksander jevšek
Nataša Juhnov
Aleksander Jevšek je pričakoval takšno odločitev KPK.

Jevšek zadovoljen z ugotovitvami 

Soboški župan Aleksander Jevšek pravi, da je pričakoval takšno odločitev KPK: “Ves čas sem govoril, da smo delali zakonito, kar je zdaj potrdila tudi KPK, ki samo priporoča, da se izvajanje tovrstnih naročil natančneje pojasni.” Že leta 2018 je Jevšek povedal, da so se za ta način sodelovanja odločili, ker so želeli pri nekaterih projektih sodelovati s partnerjem, ki mu lahko zaupajo, in da gre za izjeme, ki jih sistem javnega naročanja omogoča. Od leta 2015 do 2019 je soboška občina za sodelovanje z Zgodbo namenila 111 tisoč evrov. Pri tem so z njimi med drugim sodelovali pri pripravi gradiva za promocijo mestne občine in njenih gospodarskih potencialov pri zainteresiranih investitorjih, pripravi projekta celostnih teritorialnih naložb (v okviru katerega je občina dobila tudi sredstva za ureditev mestnega središča), promociji projekta Expano in tudi pri promociji morebitne investicije Yaskawe v Murski Soboti, do katere pa kasneje ni prišlo, saj so se Japonci odločili, da bodo novo tovarno robotov zgradili v Kočevju.

matevž frangež
STA
Med ustanovitelji družbe Zgodba je bil tudi nekdanji poslanec Matevž Frangež, ki je član iste politične stranke kot Jevšek, a je medtem že izstopil iz lastništva podjeta.

Z občino so začeli sodelovati takoj po ustanovitvi

Kot smo že poročali, je bilo podjetje Zgodba ustanovljeno istega leta, ko se je začelo sodelovanje med njimi in soboško občino. Ustanovili so jo nekdanji direktor Večera Jure Struc, Mitja Blagajac, ki je bil v času, ko je Večer vodil Struc, v podjetju zadolžen za področje marketinga, in nekdanji poslanec Socialnih demokratov Matevž Frangež, ki pa je že izstopil iz lastništva podjetja. Ravno zaradi dejstva, da je bil med solastniki družbe, ki je dobila občinski posel, član iste politične stranke kot Jevšek, se je vodstvo občine takrat moralo soočiti z očitki mestne opozicije. Leta 2018 je sodelovanje soboške občine z Zgodbo pregledoval tudi občinski nadzorni odbor, ki je takrat med drugim presodil, da je s tem, ko je občina samo Zgodbo pozvala k oddaji ponudbe in z njimi sklenila pogodbo, kršila notranja pravila za oddajo javnih naročil, v nekaterih primerih pa naj bi po mnenju nadzornikov ravnala tudi v neskladju z zakonom o javnem naročanju. V vodstvu občine se s takratno oceno nadzornega odbora niso strinjali, saj so bili mnenja, da lahko naročilo oddajo samo enemu ponudniku, če je pri tem zagotovljena racionalna poraba javnih sredstev. Jevšek tudi danes ostaja pri oceni, da je bil tak način dela korekten. Sodelavce v mestni upravi, ki se ukvarjajo z izvajanjem javnih naročil, pa so že obvestili o priporočilh KPK, ki jih bodo po njegovih besedah v prihodnje upoštevali. 

MOMS kpk
Kaj zdaj berejo drugi