vestnik

Soboška gimnazija - zibelka prekmurskih intelektualcev

A. Nana Rituper Rodež, 19. 10. 2019
Nataša Juhnov
Slavnostna akademija ob 100-letnici Gimnazije Murska Sobota.
Aktualno

Le dva meseca po tem, ko se je Prekmurje združilo s slovenskim ozemljem, je bila v Murski Soboti ustanovljena gimnazija. Stote obletnice prvega šolskega dne, ki je bil 15. oktobra 1919, in stoletnice delovanja Gimnazije Murska Sobota pa so obeležili na sinočnji slavnostni akademiji. Slovesnosti poimenovane Modrost pravičnost učenost se je udeležil tudi šolski minister Jernej Pikalo, slavnostni govornik pa je bil prvi predsednik in nekdanji dijak gimnazije Milan Kučan.

murska-sobota, gimnazija-murska-sobota, 100
Nataša Juhnov
Gimnazija Murska Sobota

Slavnostna akademija je bila le eden od številnih dogodkov, s katerim soboška gimnaziji že celo leto obeležujejo svoj jubilej. Tokrat so spomnili, da so pred stoletjem ustanovili šolo, kjer je pouk potekal v slovenskem jeziku, in da je bilo v prvem šolskem letu vpisanih 33 dijakov iz Sobote in okolice. Kljub negotovim časom, ki so sledili, se je število dijakov povečevalo in danes jih je desetkrat več, kot jih je bilo vpisanih ob ustanovitvi šole.

murska-sobota, gimnazija-murska-sobota, 100
Nataša Juhnov
Gimnazija Murska Sobota

Zdajšnji ravnatelj Roman Činč je izpostavil pomen izobraževanja in pridobivanja znanj ter med drugim menil, pa se je v stotih letih zvrstilo mnogo stvari, ki so jih zapisali kronisti, bilo je veliko uspehov in dobrih rezultatov, veliko pa je tudi takih trenutkov, ki niso bili nikoli zabeleženi. Lahko da so bile pohvale, tudi kraje, kakšne krivice, ki so bistveno vplivali na kasnejše odločitve posameznikov in spreminjali uveljavljene klišeje.

murska-sobota, gimnazija-murska-sobota, 100
Nataša Juhnov
Gimnazija Murska Sobota

Taka ustanova, kot je gimnazija, ni le izobraževalna ustanova, je veliko več, je tudi stičišče družbe nekega okolja, je ustanova, kjer potekajo intelektualni tokovi, kjer se krepi zavest in domoljubje, in je tista ustanova, ki v nekem okolju spodbuja napredek, je poudaril šolski minister Pikalo. »Ta gimnazija ni veliko dala le temu okolju, ampak tudi Sloveniji, Evropi in svetu.« Zaželel jim je, da v gimnaziji tako dobro delajo tudi v prihodnje ter da ostanejo steber in središče pomurskega intelektualnega življenja.

murska-sobota, gimnazija-murska-sobota, 100
Nataša Juhnov
Gimnazija Murska Sobota

Slavnostni govornik Milan Kučan pa je orisal nemiren čas po prvi svetovni vojni, ko so se na novo risale meje na evropskem zemljevidu, ko so se Prekmurci združili z matičnim narodom in ko je Prekmurje stopilo v zavest Slovencev. V tistem času je vzniknila tudi ideja o lastni gimnaziji, na kateri so se izobraževali domači intelektualci.

murska-sobota, gimnazija-murska-sobota, 100
Nataša Juhnov
Gimnazija Murska Sobota

Da je gimnazija zibelka prekmurskih intelektualcev je v svojem govoru izpostavil tudi Zoran Hoblaj, podžupan Mestne občine Murska Sobota ter dodal, da so mnogi med njimi danes ugledni znanstveniki, akademiki, gospodarstveniki in drugi uveljavljeni posamezniki.

V kulturnem programu so kot vokalisti, recitatorji, plesalci in inštrumentalisti nastopili dijaki gimnazije, ti pa so tudi interpretirali odlomke iz del uveljavljenih slovenskih pisateljic in pisateljev, nekoč učencev soboške gimnazije. Ob tej priložnosti je izšel obsežen zbornik z naslovom 100 let naše gimnazije, uredil pa ga je Marjan Kulčar.

gimnazija-murska-sobota--100-let jernej-pikalo gms šolstvo