vestnik

Židan pred ponovnim glasovanjem poziva: "Prepovejmo fracking!"

Rok Šavel, 11. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Dejan Židan si želi, da bi se nasprotniki zakona vsaj vzdržali in s tem omogočili, da bi ga ponovno obravnavali na seji državnega zbora.
Aktualno

Pred sredino sejo odbora za infrastrukturo, okolje in prostor se je oglasil poslanec Dejan Židan, ki v pozivu zaproša poslance za podporo novele zakona o rudarstvu.

Z veliko težavo, šele v petem poizkusu, je opoziciji konec lanskega novembra uspelo pridobiti 46 glasov poslank in poslancev, ki so podprli spremembe zakona o rudarstvu in s tem prepoved vsakršne oblike hidravličnega lomljenja (frackinga). Ta sporna metoda pridobivanja ogljikovodikov se nanaša na namere britanske družbe Ascent Resources v Petišovcih, ki je povzročila nemalo ogorčenja v javnosti in tamkajšnji lokalni skupnosti.

Naj se vsaj vzdržijo

Novela zakona nadaljuje zakonodajno pot z obravnavo na pristojnem odboru, in sicer na Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer pa je zastopanost na strani nasprotnikov zakona. To pomeni, da bi prepoved frackinga tako lahko kaj hitro ponovno padla v vodo.

"Ob tem pozivam in prosim poslance in poslanke, ki danih sprememb zakona o prepovedi frackinga ne podpirajo, da se glasovanja vsaj vzdržijo in s tem omogočijo, da bo končno stališče o prepovedi frackinga sprejel državni zbor na eni od prihodnjih sej. Prosim, da v razmislek o svoji odločitvi vzamete na znanje tudi dejstvo, da se je za prepoved frackinga odločno opredelila tudi lokalna skupnost, v kateri naj bi se fracking izvajal" je navedel poslanec socialnih demokratov, ki je ravno tako član resornega odbora.

Kot je opozoril Židan, je vsaka oblika hidravličnega lomljenja nevarna in ogroža ljudi ter naravo, zavrnil pa je navedbe, da manj obsežen fracking ni nevaren. Na to in na morebitne finančne posledice, ki bi nastale, če bi Britanci, ki že tako ali tako tožijo državo, preko slovenskega partnerja in koncesionarja, družbe Geonergo, zaradi prepovedi terjali odškodnino, pa se sklicujejo predvsem nasprotniki opozicijskega zakona. Koalicijski predlog zakona, ki ga vlada sicer še ni potrdila oziroma poslala v državni zbor, prepoveduje namreč le fracking večjega obsega.

fracking dejan-židan poziv