vestnik

ZKTŠ Murska Sobota: Nekdanji uslužbenki vsaj 20 tisoč evrov?

Andrej Bedek, 13. 3. 2019
Nataša Juhnov
Brigita Perhavec, direktorica ZKTŠ Murska Sobota, je priznala napako. 
Aktualno

Uslužbenka, ki jo je moral Zavod za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota po pravnomočni sodbi sodišča vzeti nazaj v službo, je zdaj z zavodom sklenila sporazum o prenehanju delovnega razmerja ob izplačilu šestih plač nadomestila. Nezakonito odpuščeni delavki mora ZKTŠ Murska Sobota izplačati še plače in ostale dohodke z obrestmi vred od prvega januarja 2017.

Dokončen epilog je dobila sodba višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, po kateri je moral Zavod za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota ponovno zaposliti uslužbenko, s katero je prvega januarja 2017 prekinil delovno razmerje. Pravnomočno je še odločeno, da mora ZKTŠ Murska Sobota uslužbenki izplačati plače in druge prihodke z obrestmi v višini, kot bi nezakonito odpuščena uslužbenka prejemala plačo od prekinitve delovnega razmerja prvega januarja 2017 do ponovnega nastopa dela.
Bo direktorica odgovarjala?
Zaradi izgubljene tožbe se je že sestal svet Zavoda za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota. Vlasta Veren, predsednica sveta ZKTŠ, ki je prav tako kot direktorica zavoda Brigita Perhavec mestna svetnica iz stranke Socialnih demokratov, je na vprašanje, ali bo morebiti svet zavoda zaradi izgubljene tožbe presojal odgovornost Perhavčeve, odgovorila, da je o tem še prezgodaj govoriti.


Osnovna plača delavke je po besedah direktorice zavoda Brigite Perhavec, sicer tudi svetnice iz vrst Socialnih demokratov v murskosoboškem mestnem svetu, znašala 628 evrov neto. ZKTŠ Murska Sobota je delavko na podlagi sodbe prejšnji mesec že poklical nazaj na delo in pripravil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, vendar je, kot je povedala direktorica, »delavka predlagala sklenitev sporazuma o prenehanju delovnega razmerja ob izplačilu šestih neto plač, kar znaša 4.149 evrov.Sporazum o prenehanju delovnega razmerja je bil podpisan in ji bo navedeni znesek izplačan«.Nekdanji uslužbenki bo tako moral murskosoboški ZKTŠ po neuradni oceni izplačati vsaj 20 tisoč evrov denarja.


Uslužbenka, ki je bila v zavodu daljši čas zaposlena za določen čas, nato pa s prvim januarjem 2017 pristala na cesti, je ZKTŠ Murska Sobota sicer tožila, ker ji zavod po preteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas ni ponudil pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. O razlogih, zakaj z uslužbenko niso sklenili delovnega razmerja za nedoločen čas, je Perhavčeva za Vestnik.si, ko smo prvič poročali o sodbi višjega sodišča, pojasnila: »Podaljševanje pogodb je nastalo zaradi takratnih delovnih razmer in medsebojnega zaupanja. V času trajanja pogodbe za določen čas je bil delavki postavljen pogoj, da opravi ustrezna usposabljanja glede znanja tujih jezikov. Ker delavka tega ni opravila, ji pogodba tudi ni bila podaljšana oziroma ji ni bila ponujena pogodba za nedoločen čas. Zavod je napako glede podaljševanja pogodb za določen čas več kot dve leti tudi v sodnem postopku priznal in pojasnil vse okoliščine primera. Sodišče prve stopnje je vse okoliščine pretehtalo in razsodilo, da se pogodba o zaposlitvi sodno razveže. Po pritožbi delavke je višje sodišče žal odločilo drugače, predvsem zaradi podaljševanja pogodb za določen čas nad dve leti.«

Nataša Juhnov
Sodišče je razsojalo v primeru ene od odločitev Zavoda za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota. 
brigita perhavec sodišče Zavod za kulturo, turizem in šport MURSKA SOBOTA