vestnik

Karolina je zlata in bronasta v gozdarskih veščinah

Jože Gabor, 24. 8. 2019
Jože Gabor
Karolina Kolenko
Aktualno

Karolina Kolenko iz Kapce uspešna na mednarodnih tekmovanjih. Štiričlanska ženska ekipa srednje šole iz Postojne je bila med najboljšimi v Evropi.

Karolina Kolenko iz Kapce, dijakinja tretjega letnika gozdarstva na srednji gozdarski in lesarski šoli v Postojni, je lani in letos sodelovala v štiričlanski ženski ekipi šole na mednarodnih tekmovanjih v gozdarskih veščinah. Letošnje 18. Evropsko tekmovanje v gozdarskih veščinah (ECFS) je bilo v Svenljungu na Švedskem. Ženska ekipa je dosegla tretje mesto, Karolina pa je bila v kombiniranem rezu prva, v preciznem rezu pa je dosegla tretje mesto. Tretje mesto so dosegla dekleta v obeh kategorijah, v tehničnih disciplinah in poznavanju gozda. Prvič v zgodovini so na tekmovanju sodelovale tudi ženske ekipe, je povedala Karolina Kolenko: "V moški in ženski ekipi naše šole je bilo osem tekmovalcev in pet spremljevalcev. V tehničnem delu tekmovanja smo se pomerili v spretnostih z motorno žago. To je menjava verig na žagi, precizni rez, zasek, kombinirani rez ter kleščenje. V poznavalnem delu pa moramo na terenu dokazati prepoznavanje gozda." To je ocena lesne zaloge na določeni površini, ocena naklona terena, ocena starosti drevesa ter poznavanje živali in škodljivcev. Na Švedskem je tekmovanje potekalo na mokrem terenu, poraslem z mahom, ki je bil dokaj ustrezen za njihovo ekipo, saj so v podobnih okoliščinah trenirali v Sloveniji, pravi Karolina Kolenko: "V čim krajšem času moraš preteči tri kilometre dolgo progo po gozdu in na vsaki od 16 točk doseči čim boljše rezultate - pa tudi pokazati znanje ter sposobnost za skupinsko delo."

6484fddaf380a7eeac89b66a705a727f
Osebni Arhiv
Karolina Kolenko

Spomladi je sodelovala tudi na 14. gozdarski olimpijadi Alpe - Adria v Sarajevu. Sodelovala sta 102 tekmovalca iz osmih držav, ekipa deklet iz Slovenije, v kateri je bila tudi dijakinja iz Kapce, pa je dosegla skupno prvo mesto. Sodelovala je tudi na lanski gozdarski olimpijadi v Osojah v Avstriji, kjer je ekipa štirih dijakinj iz srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni dosegla tretje mesto med sedmimi državami. Tekmovanje je namenjeno preizkušanju natančnosti in varnosti pri rokovanju z motorno žago. Za tak rezultat je bilo potrebnega veliko trdega dela članic ekipe, torej treningov, pa tudi veliko truda trenerja in vodje ekipe, pravi Karolina Kolenc. Treba je biti natančen, spreten, hiter in imeti veliko znanja: "Za srednjo šolo v Postojni sem se odločila, ker sem ljubiteljica narave, še posebej gozdov, na tej šoli pa je bil dijak tudi moj oče Janez. Zelo me zanima tudi naravovarstvena zakonodaja ter računovodstvo in ekonomija." Lani je bila uspešna tudi na državnem tekmovanju v znanju nemškega jezika, kjer je bila prva v svoji srednješolski skupini na ravni strokovno in tehniško ali poklicno izobraževanje.

karolina-kolenko žaga tekmovanje dijakinja
Kaj zdaj berejo drugi