vestnik

Zlata ponev 2018: Izziv za gostince, priložnost za gurmane

M. M., 7. 8. 2018
Boris Klavžar
Oddajte svoj glas v akciji Zlata ponev in se potegujte za nagrado: svoj predlog za pomursko gostilno, kjer se resnično dobro je, na spletni strani https://zlataponev.vestnik.si/.
Aktualno

V akciji Zlata ponev, ki teče v Vestniku, bomo izbrali najboljšo gostilno Pomurja. 

Po uspešno izpeljani lanski Vestnikovi akciji Zlata ponev bomo tudi letos skupaj z bralci izbirali najboljšo pomursko gostilno. Tudi letos bo komisija pod vodstvom Janeza Bogataja, etnologa, predavatelja in poznavalca slovenske kulinarike, izbrala najbolj prepričljivo gostilno. Katere gostilne se bodo uvrstile v finalni izbor, bodo z glasovanjem odločali bralci, med finalisti pa bo zmagovalca izbrala komisija. Pri ocenjevanju gostiln in turističnih kmetij, ki bodo sodelovale, bo komisijo vodil Bogataj, druga dva člana komisije pa bosta iz pomurske regije. Kriteriji za izbor ostajajo enaki kot lani: dobra oziroma odlična ponudba jedi in pijač ter gostoljubje strežnega osebja, notranja in zunanja ureditev objekta, upoštevanje sodobnih trendov v gostinstvu, upoštevanje sezone pri sestavi jedilnega lista in podobno. Predvsem pa bo komisija iskala jedi, značilne za posamezno regijo.


2b4f0aeffea4e14fb6320ff45757c366
Tit Košir
Natečaji in tekmovanja so v deželah in državah, ki razvijajo kulinarično in gastronomsko kulturo, nekaj povsem logičnega oziroma običajnega, meni Janez Bogataj.

Vsaj ena hišna jed na jedilniku

Janez Bogataj: »Če bi uvrstili na jedilnik vsaj eno hišno, lokalno ali regionalno jed, bi bil to velik uspeh. Danes turisti vedno bolj iščejo prav to, ne nekih globalnih jedi. Seveda bi morale biti tudi razlike v ponudbi gostiln in turističnih kmetij, predvsem v številu jedi, njihovi izbiri, načinih postrežbe in še čem. Poleg tega se moramo zavedati, da v naše gostinske lokale ne hodijo le turisti, ampak so temeljni pogoj za obstoj nekega gostinskega lokala predvsem domačini. A tudi njim se vedno bolj odmika poznavanje lokalno in regionalno značilnih jedi, saj sta agresija in moda globalnega prehranjevanja prav v teh družbenih skupinah zelo značilni.«

Z glasovanjem do nagrade

Oddajte svoj glas v akciji Zlata ponev in se potegujte za nagrado: svoj predlog za pomursko gostilno, kjer se resnično dobro je, na spletni strani https://zlataponev.vestnik.si/. Tam lahko pustite tudi glas za eno od že nominiranih gostiln, ki si po vašem mnenju zasluži pristati v finalu. Med vsemi sodelujočimi bomo izžrebali dobitnika kompleta izjemno kakovostne posode Emo.
Priložnost dokazati kakovost
Zlata ponev, ki jo bo podelil Vestnik, je lahko priložnost tako za že uveljavljene gostilne in restavracije ter turistične kmetije kot za tiste, ki si pot proti vrhu šele utirajo. Najboljši si lahko utrdijo svoj položaj in dokažejo, da kakovost in inovativnost združujejo na dolgi rok, tisti iz druge skupine pa imajo s sodelovanjem priložnost še dodatno opozoriti nase in najti svoj položaj med najbolj vidnimi gostinci v severovzhodni Sloveniji. Toliko v razmislek gostincem v Pomurju, ki še pomišljajo, ali se odzvati vabilu na Vestnikovo akcijo.

Natečaji in tekmovanja so v deželah in državah, ki razvijajo kulinarično in gastronomsko kulturo, nekaj povsem logičnega oziroma običajnega, meni Bogataj. »Seveda so pravila in pogoji zelo različni, zato je tudi natečajev in tekmovanj pogosto zelo veliko. Pri nekaterih je prisoten izrazit strokovni pogled, drugod pogled obiskovalcev gostinskih lokalov in še tretja možnost, kombinacija prvih dveh. Natečaji in tekmovanja naj bi imeli tudi različne učinke. Gostincem naj bi bili vodilo za njihovo ravnanje in usmerjanje, gostom pa kažipot za najboljšo, boljšo ali nekoliko slabšo ponudbo.« Poznavalec slovenske kulinarike še pravi, da lahko brez pomislekov zatrdi, da so natečaji v Sloveniji nekaj najtežjega: »Predvsem zato, ker živimo v državi, kjer se vsi na vse spoznamo. To velja tudi za kulinariko in gastronomijo.« Vestnikovo tekmovanje za zlato ponev tako po Bogatajevih besedah primerno prispeva k razvoju in kakovosti gostinske ponudbe v Pomurju. »Pomeni model, kjer se na zelo primeren način srečujeta ljudski in strokovni pogled in izbor. Slednji je seveda odločilen, kar je edino pravilno.«
Vestnik vestnik_si Zlata ponev akcija