vestnik

Zlata ponev Pomurja 2017 Gostilni Rajh

Bernarda B. Peček, 9. 10. 2017
Bernarda B. Peček
Gostilno Rajh vodi Tanja Pintarič.
Aktualno

Komisija je ocenila tri izbrane gostilne v Pomurju, ki spoštujejo tradicionalno, uvajajo sodoben način priprave, ponujajo sezonske jedi in uporabljajo pretežno lokalne surovine – Največ točk Gostilni Rajh

Prvo oktobrsko sredo se je na teren odpravila komisija in ocenila tri finaliste akcije Zlata ponev Pomurja 2017, ki so prejeli največ glasov prek spleta ali izpolnjenih glasovnic v tiskanih izdajah Vestnika. Čeprav so vse tri gostilne presežek v kulinarični ponudbi Pomurja, so se člani komisije, ki ji je predsedoval etnolog dr. Janez Bogataj, na koncu soglasno odločili za Gostilno Rajh iz Bakovec, ki je tako prva zmagovalka akcije Zlata ponev Pomurja. Na drugem mestu je Gostilna Marič iz Sebeborec in na tretjem Gostišče Oaza iz Mlajtinec.


Janez Bogataj, predsednik ocenjevalne komisije, je zmagovalca takole ocenil: »Gostilna Rajh je pravi primer družinske gostilne. Tudi sicer sodi med pet najboljših gostiln v Sloveniji. Predvsem želimo podčrtati njihovo ustvarjalno smer, ki je lahko dober zgled siceršnjim gostilniškim prizadevanjem v Sloveniji. Ta zgled je povezan z njihovo ponudbo, ki ne sledi le letnim časom in živilom iz lokalnega in regionalnega okolja, ampak je povezan s stalno inovativnostjo, s katero nadaljujejo razpoznavnost kulinarike Prekmurja. Pri tem je pomembno črpanje idej za vedno nove jedi iz palete prehranske dediščine Prekmurja, ki omogoča neomejene sodobne interpretacije. Zato so Rajhove jedi razpoznavne in sooblikujejo sodobno istovetnost prekmurske kulinarike. V oblike gostoljubnosti in ustvarjanje jedi se vedno bolj vključuje tudi najmlajša generacija, kar je eden temeljnih pogojev tudi za nadaljevanje kakovostnega razvoja te odlične prekmurske in slovenske gostilne.«


Komisija je obiskala tri gostilne, ki so po glasovanju bralcev časopisa Vestnik dobile največ glasov. Njeno delo je bilo zelo zahtevno, saj je morala objektivno oceniti hrano, ki jo je naročila in zaužila – poudariti velja, da je bil obisk povsem nenapovedan in da so naročili jedi, ki so zapisane na jedilniku. Poleg jedi so ocenjevali še marsikaj, kar je vplivalo na končni rezultat. V Gostilni Rajh so naročili rezance z makom, šunko in jurčki, telečja jetrca z lisičkami in gosja jetra z jurčki.

95c1c99fd04466a0abd26e749e4284b3
Gostilna Rajh
Gosja jetra z jabolčno čežano, brusnicami in svežimi zelišči - jed, ki je na jedilniku Gostilne Rajh.

V Gostilni Marič so naročili narezek Marič (z njihovo odlično prekmursko šunko), dödole s smetano in čebulo ter domače krpice z jurčki; v Gostišču Oaza pa so preizkusili njihov znameniti beefsteak na žaru. Prav vsi finalisti so gotovo odlični in imajo svoje zagovornike in stalne stranke, veliko argumentov lahko najdemo, zakaj so dobri, a pri drugo- in tretjeuvrščeni gostilni se kljub vsemu najde več pripomb kot pri zmagovalcu. Janeza Bogataja smo zaprosili za nekaj dodatnih pojasnil o sodobni prekmurski kulinariki. »Kulinarika Prekmurja je eden velikih izzivov sodobne interpretacije, ki je lahko tudi mednarodno odmevna. Če sem rekel sodobne interpretacije, to pomeni, da na temeljih različnosti prehranske kulturne dediščine ustvarjamo sodobne jedi, ki so primerne in v skladu z današnjimi prehranskimi navadami, predvsem tudi z zdravo prehrano. Torej ne vidim nobene potrebe po prevzemanju raznih globalnih neumnosti na kulinaričnem področju. Prekmurje ima velike možnosti tudi zaradi še razmeroma razvitih kmetijskih dejavnosti, ki so lahko neposredno povezane s pripravo jedi in oblikovanjem sodobnih krožnikov. Torej ne delajmo kulinaričnega 'muzeja', ampak spoznavajmo vsakdanje in praznične jedi štirih letnih časov in iz teh bogatih osnov ustvarjajmo inovativno novo prekmursko kuhinjo. Seveda pa je za tako usmeritev potrebno predvsem znanje. Tukaj pa se že postavlja vprašanje, ali ga imamo dovolj,« je poudaril Bogataj. Vse gostince pa pozval, naj se vprašajo, kdaj med letom so na jedilniku najprimernejše bujta repa in koline.

Zlata ponev Pomurja 2017 Gostilna Rajh
Kaj zdaj berejo drugi