vestnik

Zlate medalje tudi pomurskim ponudnikom mesnih in mlečnih izdelkov ter sokov

Vestnik, 30. 6. 2021
Marina Vrbnjak
Predstavili so rezultate mednarodnih ocenjevanj
Aktualno

Na novinarski konferenci je Boris Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma in projektni vodja ocenjevanj kakovosti, skupaj s predstavnikoma ocenjevalnih komisij predstavil rezultate ocenjevanj kakovosti, ki so potekala pod okriljem 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA.

Zlata medalja tudi pomurskim mesnim izdelkom

Meseca maja so na Biotehnični fakulteti v Ljubljani izvedi ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov ter ocenjevanje svežega mesa. Od 16. do 17. junija mu je v Gornji Radgoni sledilo še ocenjevanje mesnih izdelkov. Predsednik Božidar Žlender je ob tem povedal, da se je letos močno povečalo število prijavljenih vzorcev mesnin za ocenjevanje v primerjavi s preteklimi leti. »Krepko se je povečalo tudi število sodelujočih podjetij, čeprav tudi tokrat pogrešamo bolj številčno udeležbo proizvajalcev iz drugih držav,« je še dejal. Podelili so štiri velike medalje, in sicer za Tolminski želodec (Kmetijska zadruga Tolmin), kulen (Košaki tovarna mesnih izdelkov) in krvavice Anton (Meso Kamnik) in Kraški cvet (Kras). Podelili so tudi deset priznanj Šampion kakovosti, kar pomeni, da je izdelek tri leta zapored prejel zlato medaljo.

pomurski-sejem, mednarodna-ocenjevanja
Marina Vrbnjak
Stanka Podkrajšek, Boris Nicolas Erjavec in Božidar Žlender so predstavili rezultate mednarodnih ocenjevanj.

Posebno priznanje v letu 2021 je bilo razpisano za kategorijo narezki iz skupin klobas, suhega mesa in poltrajnih konzerv iz vseh vrst mesa, tudi perutninskega, ki so narejene v tem tipu. Najvišje ocenjen izdelek in s tem dobitnik priznanja je Zorjeno stegno (100g) od Celjskih mesnin.

Med pomurskimi ponudniki je kmetija Vargazon iz Cvena prejela srebrno medaljo za šunkarico in bronasto medaljo za hrenovke s sirom. Kodila iz Markišavec je prejel zlato medaljo za kuhano šunko, Prekmursko šunko in pašteto z bučnimi semeni. Srebrno medaljo je prejel za Mangalica zaseka in Mangalica ocvirkov namaz z bučnimi semeni.

Ponudnik Osem iz Murske Sobote je prejel zlato medaljo za Kekec goveji golaž in  Kekec pašteto. Srebrno medaljo pa so prejeli za Kekec piščančjo pikant pašteto, Kekec mesni narezek in Kekec tunino pašteto. 

Podjetje Proconi iz Murske Sobote je prejelo zlato medaljo za čufte v paradižnikovi omaki in srebrno medaljo za testenine z zelenjavo in piščancem.

Sever Robert iz Cvena naziv šampion za prleško tünko in zvita rebra ter zlato medaljo za čevapčiče. Več zlatih medalj in nazivov šampion za izdelke je prejela tudi Panvita.

pomurski-sejem, mednarodna-ocenjevanja
Marina Vrbnjak
Božidar Žlender

Posebno priznanje za skuto brez laktoze

Potekalo pa je tudi 35. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. S posebnim priznanjem je komisija soglasno nagradila skute brez laktoze MUKI (Ljubljanske mlekarne) za izdelek s kakovostnejšo prehransko vrednostjo. Člani komisije so v obrazložitvi zapisali, da cenijo trud proizvajalca pri proizvodnji tega izdelka zaradi njegove kakovostnejše prehranske vrednosti, saj je ta izdelek brez dodanega sladkorja ter ojačevalcev okusa, uporabljena so naravna barvila, dodan pa je tudi kalcij in vitamin D. Ker je izdelek prvotno namenjen otrokom, je še toliko bolj pomembno, da proizvajalci stremijo k manjšemu vnosu sladkorja ter uporabi bolj naravnih sestavin.

pomurski-sejem, mednarodna-ocenjevanja
Marina Vrbnjak
Stanka Podkrajšek

»V letošnjem letu smo analizirali 221 vzorcev, kar je celo 13 % več kot lani. Sodelujoči proizvajalci se zavedajo in prepoznajo kakovostne parametre za posamezne izdelke. Dokaz vzdrževanja visokega nivoja kakovosti ter priznavanja pomembnosti omenjenega ocenjevanja je 8 šampionov kakovosti, kar 62 velikih zlatih medalj in samo 1 izdelek, ki ni bil nagrajen,« je ob tem pojasnila predsednica ocenjevalne komisije Stanka Podkrajšek.

Med pomurskimi ponudniki so Pomurske mlekarne  prejele priznanje Šampion za Ljutomersko surovo maslo brez laktoze, ementalec, mleko v prahu in Ljutomersko maslo. Veliko zlato medaljo so prejeli za UHT homogenizirano sladko smetano, Slovensko čajno maslo, čokoladno mleko in pinjenec bezeg limona.

Koreniki za ekološki sivkin sirup zlato priznanje

Prejšnji teden pa je potekalo tudi mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. »Ocenjevalna komisija 25. mednarodnega ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je bila prijetno presenečena nad izredno velikim številom vzorcev in podjetij, ki so sodelovala letos. Ob visoki udeležbi moramo v prvi vrsti izpostaviti izvirnost proizvajalcev. Predstavili so inovativne izdelke, tako v smislu ponudbe vod, pijač kot tudi sokov. V široki paleti izdelkov najdemo nove kombinacije okusov, predvsem pa tudi pijače z manjšo vsebnostjo sladkorja. Poudariti moramo visoko kakovost vzorcev vod, ki predstavljajo sam kakovostni vrh embaliranih vod. To velja tako za izvirske kot tudi za mineralne vode. Ocenjevali smo nekaj embaliranih vod z novimi okusi, ki predstavljajo zanimivo popestritev ponudbe,« je zapisal predsednik komisije Janez Hribar. Med vsemi vzorci jih je bilo kar 28 nagrajenih z veliko zlato medaljo in 36 z zlato medaljo.

Med pomurskimi ponudniki so Pomurske mlekarne za Rastlinske napitke PlanaPlus – riž prejele veliko zlato medaljo, za rastlinske napitke PlanaPlus-oves pa zlato medaljo. Eko socialna kmetija Korenika iz Šalovec je za ekološki sivkin sirup prejela zlato medaljo,

srebrno medaljo pa so prejeli za ekološki bezgov sirup in ekološki osvežilni zeliščni sirup.

Radenska pa je prejela zlato medaljo za Oraketo z okusom limonske trave ter srebrne medalje za Orakete z okusom limone, pomaranče in exotic. Tjaša Kos iz Ključarovec je za grozdni sok prejela bronasto priznanje.

Marina Vrbnjak
Predstavili so rezultate mednarodnih ocenjevanj
mednarodno-ocenjevanje-izdelkov pomurski-sejem
Kaj zdaj berejo drugi