vestnik

Zlatka Lebar med prejemnicami zlatega znaka za prispevek k razvoju zdravstvene in babiške nege

Vestnik, 7. 5. 2021
Zbornica - Zveza
Zlatka Lebar je med prejemnicami zlatega znaka.
Aktualno

"Poklica medinske sestre in babice sta poklica prihodnosti. Brez nas ne gre danes, brez nas ne bo šlo v prihodnje," poudarja predsednica Zbornice - Zveze.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je pred dnevi podelila najvišja priznanja za pomembne prispevke in dosežke na področju zdravstvene in babiške nege, zlati znak in priznanje Angele Boškin za življenjsko delo. Slovesnost je potekala v predsedniški palači pri predsedniku Borutu Pahorju. 

Za uspešno poklicno delo ter prispevek k razvoju zdravstvene in babiške nege je zlate znake prejelo deset posameznic. Med njimi je medicinska sestra Zlatka Lebar, sicer tudi ravnateljica Srednje zdravstvene šole Murska Sobota. Poleg dne še babica Marija Adamič ter medicinske sestre Tatjana Bočaj, Vida Bračko, Barbara Bukovnik, doc. dr. Radojka Kobentar, Jolanda Munih, Nataša Piletič, doc. dr. Sanela Pivač in Vesna Svilenkovič. Priznanje Angele Boškin za življenjsko delo pa je prejela Marina Velepič, za svoje delo na področjih onkološke zdravstvene nege in poklicne etike. 

e0b9ef43f4e8ef3314ddb4b749a12c86
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Monika Ažman, predsednica Zbornice - Zveze, je ob slovesnosti poudarila, da so medicinske sestre in babice v zadnjem obdobju dokazale, da je njihova vloga v zdravstvenem sistemu ključna, to pa naj poleg pacientov ozavestijo še odločevalci. "Nemudoma je treba sistemsko urediti ustrezne pogoje dela, zmanjšati obremenitve zaposlenih in poskrbeti za dostojno plačilo za odgovorno delo, ki ga opravljamo," je dejala. Dodala pa, da je vlaganje v znanje medicinskih sester in babic, v napredno zdravstveno in babiško delo naložba v varno in kakovostno zdravstveno obravnavo. "Poklica medinske sestre in babice sta poklica prihodnosti. Brez nas ne gre danes, brez nas ne bo šlo v prihodnje."

zlatka-lebar zlati-znak priznanje