vestnik

Priznanja za najboljše inovacije prejela tudi štiri pomurska podjetja

Majda Horvat, 25. 9. 2022
Arhiv
Drsna vrata za čiste prostore je razvojna ekipa pri podjetju Cleangrad razvijala dobre tri leta.
Aktualno

Srebro za vitko steno podjetja Varis Lendava in najlažji GPS-sledilnik za ptice na svetu podjetja Avirings – Bronasto priznanje podjetju Roto Eco za pametno hišno črpalko

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je letos že dvajsetič zapored podelila nacionalna priznanja za najboljše inovacije. Za najvišja priznanja se je  potegovalo 45 slovenskih inovacij, ki so se na regionalnih razpisih uvrstile med najboljše, podeljenih pa je bilo sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter tri posebna za inovacijski izziv.
Priznanje so prejele tudi vse štiri inovacije, ki jih je na nacionalni izbor poslala Pomurska gospodarska zbornica (PGZ). Zlato priznanje je prejelo podjetje Cleangrad za drsna vrata za čiste prostore. Srebrno priznanje sta prejeli podjetji Varis Lendava za vitko steno (vitka stena LSCC-GK) in Avirings za sledilni obroček za športne golobe, bronasto pa podjetje Roto Eco za pametno hišno črpalko RoPump.
V enaindvajsetih letih akcije izbiranja najboljših inovacij v Pomurju so regijska podjetja predstavila skupaj 150 inovacij, pri katerih je sodelovalo 354 inovatork in inovatorjev. Vse te inovacije pa so našle tudi pot na tržišča v obliki dobrih produktov, ki se uspešno prodajajo in predstavljajo visoko dodano vrednost, z njimi pa se odpirajo tudi nova delovna mesta. »Tržni potencial najboljših inovacij je zelo velik,« je podčrtal Robert Grah, direktor PGZ. Poudaril je tudi promocijski namen akcije in predvsem njen prispevek k razvoju gospodarstva. »Ob tem pa je treba poudariti, da se v raziskave in inovacije vlaga premalo javnega denarja in da slonijo predvsem na finančnih vložkih podjetij,« še doda Grah.

Ničesar ne morete kupiti v trgovini

Drsna vrata za čiste prostore je razvojna ekipa pri podjetju Cleangrad razvijala dobra tri leta. Spodbudil jih je eden od njihovih poslovnih partnerjev, ki je dejal, da takšna vrata še ne obstajajo na trgu, ob tem pa se je celo pošalil, da če jih ne bodo razvili, s podjetjem ne bo več sodeloval. »Mi pa smo to vzeli zelo resno, pogledali, kaj pri obstoječih vratih ni dobro, stopili iz okvirjev in ustvarili neko povsem drugo filozofijo odpiranja in zapiranja vrat. Naredili smo nov sistem in vrata prilagodili vsem najvišjim zahtevam čistih prostorov,« je povedal Jernej Zupančič, direktor podjetja Cleangrad. Gre za prostore za proizvodnjo najzahtevnejših farmacevtskih izdelkov, kot so cepiva.


V razvoj izdelka in posameznih komponent so vložili približno 300 tisoč evrov. »Pri izdelku, ki ga razvijate, ne morete ničesar kupiti v trgovini. Vse morate razviti sami, od tesnila do razklopov in kompletne avtomatike, ki vrata poganja, prav tako programiranje. Vse to in poznejša testiranja terjajo čas in denar. Morda so naša vrata na prvi pogled videti zelo enostavna in morda se bo kdo tudi vprašal, pa kaj ste delali z njimi tri leta. Šele ko se poglobiš v vsak sklop posebej, vidiš, da je dodelan vsak detajl, da na koncu vse deluje,« je še povedal Zupančič. Podjetje Cleangrad je nekaj nagrajenih drsnih vrat že prodalo, prejelo pa že tudi več naročil za izdelavo v prihodnjem letu.

Prilagojeno uporabnikom

Trajnostna gradnja in prenova stavb sta ključni za trajnostni razvoj družbe, poudarjajo pri podjetju Varis Lendava, inovacije pa so tiste, s katerimi kupcu zagotovijo, da dobi najvišjo kakovost in napredne rešitve. »Ponosni smo na prejeto visoko nacionalno priznanje, ki potrjuje, da smo v vrhu in odlični družbi slovenskih inovativnih podjetij,« pravijo v podjetju.


Nagrajeni izdelek je samonosilni konstrukcijski gradbeni element, s pomočjo katerega je mogoče prilagoditi prostor potrebam uporabnika in povečati bivalno površino modula stavbe, gotove kopalnice. S takšno steno so pri Varisu dosegli tudi nižjo težo izdelka, zmanjšali stroške vzdrževanja, zagotovili požarno odpornost, toplotno prevodnost, zvočno izolativnost ter prijetno in zdravo klimo bivalnega modula.

Inovacija za tradicionalni konjiček

Sledilni obroček za športne ptice, golobe pismonoše, ki so ga razvili v podjetju Aviring, je najlažji GPS-sledilnik na svetu, ki ptice med letom ne obremenjuje. Entuziastom daje podatke o letu ptice, koristen pa je tudi za golobarje tekmovalce in športne stave. »Gre za izdelek, ki izhaja iz tradicionalnega konjička, pri katerem že nekaj desetletij ni bilo tehnoloških inovacij. Tako smo prišli do zamisli, da bi to malo popestrili,« je povedal Gašper Tompa, soustanovitelj in direktor podjetja Aviring. Obroček so začeli razvijati še pred letom 2020, ko so bili uspešni pri spodbudah za zagon start up podjetja in razvili idejo ter tudi prve prototipe, izdelali pa tudi prvo produkcijsko serijo. »Zdaj delamo že novo, izboljšano verzijo. Kajti vsak izdelek ima svojo življenjsko pot in na tej postaja vse boljši. Tako je tudi z našim obročkom,« pove Tompa. Prvo serijo obročkov so prodali lani, novo, izboljšano pa bodo prodali še to zimo za naslednjo sezono.
»Vsak podjetniški začetek ima veliko padcev in vzponov in prejeto priznanje za inovacijo je za nas vzpon in daje nov zagon. Pripravljamo že nove tehnološke izdelke, ki so morda nenavadni za slehernika, ampak upam, da bomo v kratkem prišli z enako zanimivimi produkti na trg,« še podčrta Tompa.

Črpališče je že številka ena

»V Skupini Roto smo ponosni, da skoraj vsako leto dobimo katero od priznanj GZS za inovacije,« je povedala Nuša Pavlinjek Slavinec. To je rezultat intenzivnega razvoja, ki poteka v razvojnem oddelku, v katerem dela okoli štirideset inovativnih strokovnjakov in kjer vsak teden razvijejo dva do tri nove izdelke.
In kako je prišlo do razvoja hišnih črpališč blagovne znamke RoPump? Podjetje ima v Franciji podružnico in ob vgradnji čistilnih naprav se je pokazala tudi potreba po prečrpavanju vode tam, kjer ni ustreznega padca do kanalizacijskega voda. Pri podjetju so zato razvili tri vrste hišnih črpališč ter zanje pridobili certifikate, nato pa izdelke, opremljene z informacijami o načinu vgradnje in vzdrževanja, začeli prodajati v sodelovanju z največjimi spletnimi prodajalci prek te prodajne mreže. »Tako je to črpališče postalo številka ena na evropskih trgih,« je povedala Nuša Pavlinjek Slavinec. Sklop hišnega črpališča je izdelan iz polietilenskega jaška in izbranih komponent, ob tem pa je pomembno še to, da je plastični del v celoti izdelan iz reciklirane plastike.

Ro-Pump, roto
Arhiv
Ob vgradnji čistilnih naprav v Franciji se je pokazala tudi potreba po prečrpavanju vode tam, kjer ni ustreznega padca do kanalizacijskega voda, zato so razvili hišno črpalko.

cleangrad Roto varis-lendava gzs inovacije