vestnik

URADNO: Soboška bolnišnica dobila novega direktorja, Ratkai zadovoljen z izdatno podporo

Rok Šavel, 23. 1. 2023
Vanesa Jaušovec
Splošna bolnišnica MS
Aktualno

Svet zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota je za novega direktorja na današnji seji imenoval edinega preostalega kandidata. Nov direktor bo tako postal Roman Ratkai.

Kot smo poročali, je v ponedeljek svet zavoda soboške bolnišnice odločal o izboru novega direktorja po predčasnem slovesu Daniela Grabarja, ki po imenovanju spomladi 2021 svoj štiriletni mandat zaključuje po manj kot dveh letih. Od treh kandidatov, ki so se prijavili na razpis za direktorja, to so bili Roman Markrab, Tomaž Gregorec in Roman Ratkai, je ostal le eden. Markrab je odpadel zaradi neizpolnjevanja pogojev, Gregorec pa je celo sam umaknil prijavo, zato devetčlanskemu svetu zavoda ni preostalo drugo, kot da za direktorja imenuje Ratkai-ja, sicer bi morali razpis ponoviti.

roman ratkai
Arhiv
Roman L. Ratkai.

PREBERITE ŠE:

Bo soboška bolnišnica danes dobila novega direktorja? Od treh prijavljenih kandidatov ostal samo še en

Neuradno: V igri za Grabarjevega naslednika le še dve imeni

Zdravstveni minister v Dvorcu Rakičan tudi o izbrisanih napotnicah, stanju v soboški bolnišnici in potrebi po nočnem zobozdravniku

Kaj je v ozadju rošad, katerih tarča je bila tudi soboška bolnišnica?

Kot smo izvedeli, je Ratkai dobil 8 glasov, torej enega manj od vseh možnih, en član sveta zavoda pa se je vzdržal. Kot je v svoji prvi izjavi dejal novoimenovani direktor, je zadovoljen z izdatno podporo, ki jo je dobil v svetu zavoda, zdaj pa je potrebno še počakati na soglasje ustanovitelja. Soglasje k njegovemu imenovanju mora namreč na predlog zdravstvenega ministra podeliti še vlada, a to je praviloma zgolj formalnost.

Ratkai je bil pred tem znan in cenjen predvsem v finančnih krogih, z bogatimi izkušnjami na področju korporativnega upravljanja, njegovo ime pa se je pojavljajo tudi pred lanskimi lokalnimi volitvami v soboški občini. Kandidat za župana naposled ni bil, bi pa bil direktor mestne uprave, če bi bil za župana izvoljen Mitja Horvat. Ob zeleni luči vlade bo štiriletni mandat na čelu murskosoboške bolnišnice, ene največjih in najpomembnejših ustanov v regiji, pričel z aprilom. Po pričakovanjih ustanovitelja, torej vlade, bo zagotovo ena njegovih prioritet sanacija finančne situacije v bolnišnici, ki se sooča z rdečimi številkami in plačilno nedisciplino.

Po novem tudi pomočnik direktorja in prokurist

V skladu s spremembami upravljanja bolnišnic, ki jih je sprejela vlada, bo med drugim svet zavoda po novem štel sedem članov, od tega bodo štirje predstavniki vlade in po eden predstavnik zaposlenih, zavarovancev in uporabnik, ravno tako pa se uvaja možnost pomočnika direktorja, ki ga imenuje direktor za čas trajanja svojega mandata, in prokurista, ki ga imenuje svet zavoda s soglasjem vlade. Povedano drugače, Ratkai si bo lahko sam imenoval svojo desno roko, v bolnišnici pa bo imel tudi prokurista, ki mu bo gledal pod prste.

roman-ratkai nov-direktor svet-zavoda splošna-bolnišnica-murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi