vestnik

Znani prvi rezultati mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov, med prejemniki medalj tudi pomurska podjetja

Vestnik.si, 29. 5. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pod okriljem letošnjega 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo v Gornji Radgoni med 26. in 31. avgustom, je potekal prvi del 44. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov, in sicer ocenjevanje svežega mesa, 14. in 15. junija pa bo potekalo še ocenjevanje mesnih izdelkov.

Na ocenjevanju, ki je 17. in 18. maja potekalo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelku za živilstvo, je sodelovalo 20 slovenskih podjetij in eno hrvaško, skupno je sedemčlanska komisija, ki ji je predsedovala Mateja Lušnic Polak z omenjene univerze, ocenila 142 izdelkov. 

V skupini velikoprodajnih kosov pakiranega mesa so sodelovali 4 izdelki, v skupini maloprodajnih kosov mesa je bilo 23 izdelkov, v skupini oblikovanega, presnega in začinjenega mesa pa 111 izdelkov. Podeljenih je bilo 9 šampionov, te so prejeli izdelki, ki so bili tri leta zapored nagrajeni z zlato medaljo, ter 62 zlatih medalj za tržno ponudbo, 62 srebrnih medalj za tržno ponudbo in 8 bronastih medalj za tržno ponudbo. 

Med prejemniki priznanj so tudi letos pomurska podjetja. Podjetje Kodila iz Markišavec je prejelo 1 zlato medaljo za tržno ponudbo in eno srebrno medaljo za tržno ponudbo za čevapčiče Kodila. Podjetje Panvita Agromerkur iz Murske Sobote je prejelo pet zlatih medalj za tržno ponudbo, pet srebrnih medalj za tržno ponudbo in eno bronasto medaljo za tržno ponudbo. Podjetje Panvita Mir iz Gornje Radgone je prejelo šest zlatih medalj za tržno ponudbo, enajst srebrnih medalj za tržno ponudbo in eno bronasto medaljo za tržno ponudbo. Robert Sever s Cvena, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, je prejel srebrno medaljo za tržno ponudbo. 

agra ocenjevanje-kakovosti-mesa-in-mesnih-izdelkov
Kaj zdaj berejo drugi