vestnik

Toliko vpisnih mest za 1. letnike rednega in izrednega študija bo na voljo v prihodnjem študijskem letu

Vestnik.si, 31. 1. 2023
sta
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada Republike Slovenije je podala soglasje javnim in koncesioniranim visokošolskim zavodom k skupnemu razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2023/2024.

Za omenjeno študijsko leto bo na voljo 19.792 vpisnih mest za 1. letnik rednega in izrednega študija - od tega bo 16.643 mest na voljo državljanom Slovenije in državljanom držav članic Evropske unije, 992 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in 2157 mest za tujce, ki prihajajo iz držav, ki niso članice Evropske unije. 

Vpisna mesta razpisuje pet javnih visokošolskih zavodov, in sicer univerze v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, poleg tega pa še šestnajst zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo. To so Univerza v Novi Gorici, Nova Univerza, Univerza v Novem mestu, Alma Mater Europea - Evropski Center Maribor, Arema - Visoka šola za logistiko in menedžment Rogaška Slatina, Fakulteta za dizajn, Fakulteta za tehnologijo polimerov, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Fakulteta za varstvo okolja, Fakulteta za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec, Fakulteta za zdravstvene vede Celje, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Gea College - Fakulteta za podjetništvo, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije, Visoka šola na Ptuju in Visoka šola za proizvodno inženirstvo Celje. 

Študijsko leto 2023/2024 prinaša tudi nekaj novosti. Univerzitetni študijski program pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani (UL) se je spremenil iz univerzitetnega programa v enovit magistrski študijski program, ki traja pet let in ima 300 kreditnih točk. 

Povečuje se tudi število ponujenih rednih vpisnih mest za vpis v 1. letnik za slovenske državljane in državljane držav članic Evropske unije na študijskih programih psihologija na Filozofski fakulteti UL (s sedanjih 60 na 90), radiološka tehnologija na Zdravstveni fakulteti UL (s sedanjih 40 na 60) in psihologija na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru (s sedanjih 35 na 50). 

Omenjeni razpis bo objavljen predvidoma 3. februarja. 

dodiplomski-študij podiplomski-študij