vestnik

ZPS: Le redki pakirani čevapčiči brez dodatkov, poreklo mesa pogosto neznanka

Vestnik, 23. 7. 2020
Pixabay
"Razlike med njimi so velike, najbolje so se odrezali prav najdražji," so danes sporočili iz ZPS.
Aktualno

Pakirani čevapčiči slovenskih proizvajalcev se precej razlikujejo; delež mesa v pripravku je različen, redki so brez aditivov ter dodatkov za povečanje prostornine in vezavo vode, poreklo mesa pogosto ostaja uganka, je v testu ugotovila Zveza potrošnikov Slovenije (ZSP). Pri nakupu svetuje pozornost med drugim glede sestavin in barve.

ZPS je v laboratorij poslala 10 različnih izdelkov, ki pa so izdelani pri treh različnih proizvajalcih: Celjske mesnine (Hofer, Eurospin, Z'dežele), Meso Kamnik (Anton, Lidl, Mercator, Tuš) in Panvita Mir (Ave, Spar BBQ). V test so vključili tudi en izdelek, pripravljen v mesnici, a predpakiran in ponujen v hladilni vitrini (Mercator Šiška). Za kilogram so odšteli med 5,73 in 10,81 evra.

Le dva izdelka brez aditivov

"Razlike med njimi so velike, najbolje so se odrezali prav najdražji," so danes sporočili iz ZPS. V masi čevapčičev je bilo od 92 do 98 odstotkov mesa, razliko so predstavljali sol, začimbe in različni dodatki - bambusove in grahove vlaknine, sladkor ipd. Le dva preizkušena izdelka sta bila brez aditivov in dodatkov za povečanje prostornine ter vezavo vode. Tudi delež svinjine in govedine se med proizvajalci razlikuje. Govedine je praviloma manj, in sicer od 30 do 46 odstotkov skupne mase izdelka, medtem ko je svinjine od 46 do 60 odstotkov.

V laboratoriju so preverjali osnovne kemijske lastnosti čevapčičev (vsebnost maščobe, soli, beljakovin in vezivnega tkiva), glede na dogodke iz preteklega leta jih je zanimalo tudi, ali proizvajalci izdelkom dodajajo žveplov dioksid (sulfite), ki v mesnih pripravkih ni dovoljen, ter prisotnost bakterij e.coli in salmonela spp., ki lahko povzročita hude prebavne težave, če meso ni dobro pečeno. Izvedli so tudi senzorično analizo in preverili označbe. "Večini predpakiranih čevapčičev so dodani antioksidanti, kot sta askorbinska kislina (E300) in natrijev askorbat (E331), ki preprečujeta oksidacijo mesa, ki vodi v žarkost maščob in spremembo barve, nekaterim čevapčičem so bila dodana še sredstva za uravnavanje kislosti," je dejala Anja Bolha iz ZPS. Mesni pripravki, kot so čevapčiči, vsebujejo veliko maščob (predvsem nasičenih maščobnih kislin) in soli, zato so primerni le za občasno uživanje, opozarjajo v ZPS.

cevapcici-4546669_1920
Pixabay
Navedbe, kot so 'Kakovost iz Slovenije', 'Slovenski izdelek', 'Narejeno v Sloveniji', ne pomenijo nujno, da je tudi osnovna surovina iz Slovenije, če poreklo mesa ni posebej označeno. Povedo nam le, da je izdelek predelan v Sloveniji," je še opozorila Bolha.

Navedba Slovenski izdelek ne pomeni nujno, da je osnovna surovina iz Slovenije
Navedba porekla mesa na predpakiranih mesnih pripravkih še ni obvezna oznaka, a je med potrošniki zelo zaželena. A kot poudarjajo na ZPS, tudi tam, kjer je poreklo označeno, piše le "poreklo mesa: EU". "Na drugi polovici izdelkov smo zasledili navedbe, ki namigujejo na poreklo izdelka, a to ni nujno enako poreklu osnovne surovine. Navedbe, kot so 'Kakovost iz Slovenije', 'Slovenski izdelek', 'Narejeno v Sloveniji', ne pomenijo nujno, da je tudi osnovna surovina iz Slovenije, če poreklo mesa ni posebej označeno. Povedo nam le, da je izdelek predelan v Sloveniji," je še opozorila Anja Bolha.

ZPS potrošnikom svetuje, naj izbirajo izdelke s čim manj sestavinami in čim večjim deležem mesa. Izogibajo naj se izdelkom z dodanimi vlakninami in sladkorjem, saj ti dodatki poslabšajo senzorične lastnosti izdelka. Pri nakupu naj bodo pozorni na barvo izdelka, sive čevapčiče naj raje pustijo na polici. Čevapčiče iz mešanega mesa (svinjina in govedina) naj vedno dobro prepečejo. Poskrbijo naj tudi za neprekinjeno hladno verigo; čevapčiče naj iz trgovine v izolirni vrečki takoj odnesejo domov, jih shranijo v hladilniku in čim prej porabijo.