vestnik

Zrinijada s kulturo in tradicijo Pomurja in Medžimurja

Jože Gabor, 18. 7. 2022
Jože Gabor
Zrinijada v Lendavi.
Aktualno

Hrvaško kulturno društvo Pomurje je v Hrvaškem kulturnem centru Zrinski v Lendavi organiziralo kulturno-turistično prireditev Zrinijada.

Na prireditvi so predstavili kulturo, turistično ponudbo in tradicijo dveh sosednjih pokrajin, Medžimurja in Pomurja. Na prenovljenem dvorišču Hrvaškega kulturnega centra Zrinski so se predstavili rokodelci iz Koprivnice s srednjeveškimi obrtmi, Varaški šujstri iz Turnišča, Društvo zbirateljev Pomurja Lindva in Društvo za razvoj podeželja Pomelaj. Ti so predstavili tradicionalne izdelke rokodelcev in njihovo izdelovanje ter stare predmete, ki pričajo o zgodovini obeh pokrajin.

zrinijada, lendava, hrvaško-kulturno-društvo-pomurje
Jože Gabor
Zrinijada v Lendavi.

Pripravili so še razstavo tradicionalnih medžimurskih jedi, kot so trganci, pretepeni fižol, langaš, medžimurska kotlovina, perkelt Zrinski in druga. Med njimi so tudi taka, ki naj bi bila priljubljena že v času rodbine Zrinski, ki so bili znani po obrambi naših krajev pred Turki in po katerih so poimenovali hrvaški kulturni center v Lendavi. Nekatere jedi so pripravljali tudi pred obiskovalci, ki so jih lahko poskusili ob lendavskem vinu in špricerju ter drugimi domačimi napitki.
V kulturnem programu so najprej skupaj nastopili tamburaška skupina in folkloristi iz Hrvaškega kulturnega društva Pomurje in Kulturno-umetniškega društva Žiškovec iz Medžimurja. Sledila je gledališka predstava Ivek in Micika v izvedbi KUD Žiškovec. Avtor besedila je Stjepan Škvorc. Večer se je nadaljeval z glasbo v živo in igro iskanja skritega zaklada Zrinskih.

zrinijada, lendava, hrvaško-kulturno-društvo-pomurje
Jože Gabor
Zrinijada v Lendavi.

Predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje Đanino Kutnjak je povedal, da so si prireditev Zrinijada zamislili kot kulturno-turistični produkt, ki vključuje kulturno ustvarjalnost in turistično ponudbo Pomurja in Medžimurja. Prireditev bo tudi naslednja leta z zanimivimi vsebinami popestrila poletno kulturno in turistično dogajanje v Lendavi.
zrinijada lendava hrvaško-kulturno-društvo-pomurje
Kaj zdaj berejo drugi