vestnik

(FOTO) Župan in svetniki z maskami tudi o Expanu

T. M., 7. 5. 2020
Nataša Juhnov
Seja mestnega sveta.
Aktualno

Soboški mestni svetniki so na seji, ki je potekala v posebnih razmerah zaradi ukrepov ob epidemiiji koronavirusa, potrdili zaključni račun mestne občine za lansko leto, med drugim pa so tudi razpravljali o poslovanju paviljona Expano.

V paviljonu, ki je bil od začetka izvajanja projekta naprej predmet polemik v lokalni politiki in javnosti, so tako v lanskem letu ustvarili 31 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki. Od odprtja naprej do konca lanskega leta je interaktivni doživljajski park Expano obiskalo več kot 17 tisoč obiskovalcev, ki so tudi kupili vstopnico za ogled interaktivne razstave o Pomurju v paviljonu. Skupaj z dnevnimi obiskovalci Soboškega jezera in ostalimi skupinami obiskovalcev pa se je na sami lokaciji v lanskem letu zvrstilo več kot 99 tisoč obiskovalcev. V razpravi so po pričakovanju svetniki, ki podpirajo župana, projekt označevali kot zgodbo o uspehu, medtem ko so nekateri opozicijski svetniki izpostavljali predvsem visoko končno ceno projekta, ki je na koncu narasla na 4,8 milijona evrov. 

Župan Aleksander Jevšek je poudaril, da je bil projekt že od samega začetka zastavljen kot projekt za promocijo turizma v celotni regiji, katerega številne multiplikativne učinke je po njegovih besedah nemogoče izmeriti. 

Svetniki so potrdili tudi zaključni račun proračuna mestne občine za leto 2019, po katerem je bilo v lanskem letu realiziranih 20,6 milijona evrov prihodkov in drugih prejemkov ter 19,9 milijona evrov odhodkov. Ob koncu lanskega leta je imela občina še za 6,5 milijona evrov neodplačanih anuitet dolgoročnih kreditov. 

Več v prihodnjem Vestniku 

MOMS mestni-svet expano