vestnik

Župan Kuzme ponudil odstop, a bi bilo po mnenju svetnikov to zdaj neodgovorno 

Majda Horvat, 21. 9. 2018
Danilo Zrim
Občani Kuzme pričakujejo nov prostorski načrt občine in da bodo lahko sodelovali pri njegovem sprejemanju.
Aktualno

Prihodnje leto plačila NUSZ za občane Kuzme ne bo. Tako je na včerajšnji izredni seji odločil občinski svet. Svetniki so tudi zahtevali, da se takoj začne ugotavljati odgovornost. 

"Občinski svet se je odločil po mojih pričakovanjih in tudi pričakovanjih javnosti," je po včerajšnji izredni seji občinskega sveta občine Kuzma povedal župan Jožef Škalič. Zaradi visokih zneskov za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki so jih prejeli občani, in kateri so posledica domnevno napak, ki jih je storila občinska uprava, na predlog župana pa jih je potrdil občinski svet, je zdaj Škalič, ki je že prevzel svoj del odgovornosti, občinskemu svetu predlagal sklep, da se zaradi vseh pomanjkljivosti in napak pri izračunu za leto 2018, plačilo NUSZza leto 2019 zmanjša v višini celotnega zneska.
Svetniki so tudi zahtevali, da se takoj začnejo postopki ugotavljanja odgovornosti. Župan je zato naročil direktorju občinske uprave Milanu Matišu,da v petnajstih dneh pripravi natančno poročilo o tem, kako so potekale zadeve glede priprave in sprejemanja občinskih dokumentov ter sklepov, ki so bili pravna podlaga za izračun spornih zneskov. Kot smo že poročali, je nova simulacija izračunov pokazale, da gre za do 50-odstotno napako. Škalič je svetnike tudi prosil za njihovo mnenje o tem, ali je nastala situacija zadosten razlog, da nemudoma odstopi kot župan. "Svetniki so menili, da bi bila zdaj takšna poteza neodgovorna," je povedal Škalič


Hkrati s sklepom občinskega sveta, da se plačilo NUSZ za prihodnje leto zmanjša v celoti, bo občinska uprava takoj začela še s pripravo sprememb občinskega odloka in drugih pravnih podlag. Župan je že predlagal, da se vrednost točke zmanjša od 30 do 50 odstotkov in da naj bo primerljiva z vrednostjo točke v drugih občinah. Ker pa so visoki zneski NUSZ delno posledica neusklajenih podatkov v bazi Geodetske uprave z dejanskim stanjem, morajo za uskladitev z realnim stanjem zdaj poskrbeti tudi sami lastniki nepremičnin.


"Občani spremljamo način reševanja nastale situacije, hkrati pa pričakujemo, da se v prihodnje v odločanje več vključuje tudi javnost," je povedal eden izmed njih, ki ne želi biti imenovan. Ob že sprejetih občinskih sklepih, ki se nanašajo na zmanjšanje plačila NUSZ, občani pričakujejo, da se pripravi tudi nov prostorski načrti, ki bo javno razgrnjen in bodo ljudje imeli možnost sodelovati pri tem. Ugotavljajo namreč, da so številne parcele še vedno obravnavane kot zazidljiva zemljišča, čeprav to več niso ali si lastniki tega ne želijo. "Predlagamo tudi, da si občinska uprava in občinski svet ob pripravi in sprejemanju tako zahtevnih dokumentov poišče in pridobi zunanjo strokovno pomoč," je še dejal sogovornik. Poudaril je namreč, da gre za majhno obmejno občino, ki ima tudi majhen potencial strokovno usposobljenih ljudi, ki bi se lahko vključevali v upravljanje občine ter lokalnih zadev.

Nataša Juhnov
Župan Jožef Škalič ponudil svoj takojšnji odstop, vendar so svetniki menili, da bi bilo to zdaj neodgovorno.
kuzma