vestnik

Župan Leljak prehitel ministrstvo in naročil zaprtje šol v radenski občini

D. N., 12. 3. 2020
Vida Toš
Osnovna šola Radenci
Aktualno

Kot je pojasnil Roman Leljak, se je iz preventivnih razlogov odločil, da zapre tamkajšnjo osnovno šolo in vrtec, seveda pa je stvar ravnateljice, kako bo na izdani sklep reagirala.

"Država bi to morala storiti že pred desetimi dnevi. V tem trenutku se borimo s šolo, ali nam sme dati podatke o tem, kje so bili učitelji in učiteljice na dopustu in kdaj so se vrnili. Glede na to, da te podatke varujejo kot osebne podatke, sem izdal sklep, da zaprem obe šoli in pa tudi vrtec," je pojasnil Leljak in dodal, da je stvar ravnateljic, kako bodo na ta sklep reagirale. "Hkrati sem opozoril ravnateljice na 171. člen Kazenskega zakonika, ki pravi, da kakršno koli nespoštovanje oziroma neupoštevanje uredb, ki bi imeli za posledico širjenje bolezni, ima kazensko odgovornost," tako Roman Leljak. Pravi še, da ga sicer skrbi za zdravje vseh občanov, ker je Občina Radenci tudi turističen kraj. "Iz vseh teh razlogov moramo biti še bolj pozorni, ker pa vlada menca, sem v zaščito svojih občanov dal zelo jasna navodila. Danes so vsa gospodinjstva prejela tudi dopis o tem, kako se morajo ravnati v skladu z nastalo situacijo." 

7f0d1c69800f0c988acb54cd532bb1cd
Nataša Juhnov
Župan Radenec Roman Leljak je izdal sklep o zaprtju šol in vrtca v občini.

V izdanem sklepu je sicer župan zapisal tudi, da morajo na šoli poskrbeti za otroke, katerih starši si varstva zanje ne morejo urediti. "Glede na to, da bodo od ponedeljka šole zaprte, ne vidim nobene ovire, da šole ne bi zaprle svojih vrat že danes in jutri," še dodaja Leljak. 

Za komentar o izdaji sklepa o zaprtju šole smo zaprosili tudi ravnateljico Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci Simono Grosman. Ta je pojasnila, da zadeve ne želi komentirati. "Starši so bili obveščeni, vendar pa ne želimo ustvarjati nepotrebne panike. Ko bomo dobili uradna navodila s strani pristojnega ministrstva, bomo ravnali v skladu z njimi," je pojasnila. Simona Neuvirt Prašnikar, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, pa je za vestnik.si zatrdila, da Leljakovega dopisa niso prejeli. Čakajo pa na dodatna navodila pristojnega ministrstva. 

radenci zaprtje-šol roman-leljak