vestnik

Župan Slana zaradi štirih nesklepčnih sej za razpustitev občinskega sveta

Vestnik, 22. 1. 2021
YouTube
Štiri zaporedne seje občine Sveti Jurij ob Ščavnici so bile nesklepčne.
Aktualno

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici pravi, da je skupina članov občinskega sveta zaradi nerazumevanja z županom vzela za talce občino in občane.

V sredo je bila v Svetem Juriju ob Ščavnici 20. redna seja občinskega sveta. Udeležila sta se je dva svetnika, osem pa se jih je opravičilo. Župan Anton Slana je poudaril, da je bila tako že četrta zaporedna seja nesklepčna. Za 27. januar je sklical naslednjo redno sejo, na kateri naj bi obravnavali občinski proračun in načrt razvojnih programov občine.

Občino zaradi nesklepčnosti čaka marsikaj, je na seji dejal Slana. Meni, da se tisti člani občinskega sveta, ki organizirano bojkotirajo in se iz političnih razlogov ne udeležujejo sej občinskega sveta, norčujejo iz ostalih članov občinskega sveta, iz sodelavcev občinske uprave in tistih, ki so jim zaupali to poslanstvo. Ob tem je dodal, da s tem povzročajo nepopravljivo škodo lokalni skupnosti in tamkajšnjim ljudem. "Smo ena redkih lokalnih skupnosti, ki bi imela štiri seje nesklepčne zapovrstjo, kljub pravočasni in stalni najavi občinskih sej. To početje te skupine, članov občinskega sveta je najmanj nevzgojeno."

9a48164473351f6aff7be310bfdc2d77
Marina Vrbnjak
Anton Slana

Razpustitev občinskega sveta

Slana je v sredo tudi napovedal, da bo že naslednji dan v skladu z zakonom o lokalni samoupravi predlagal vladi, da pripravi vse potrebno za začetek postopka in predlaga državnemu zboru v obravnavo razpustitev občinskega sveta v sedanji sestavi. Razlogi za razpustitev so po njegovih besedah naslednji: "... ker se kot župan zavedam odgovornosti delovanja in sodelovanja med županom in občinskim svetom, ker kljub poskusom ne uspemo zagotoviti sklepčnosti seje občinskega sveta, ker je skupina članov občinskega sveta že četrtič zapored bojkotirala redno sejo, na kateri bi obravnavali in odločali o letnem proračunu 2021 in načrtu razvojnih programov, ker zaradi nesprejetega proračuna in načrta razvojnih programov nimamo možnosti prijave na javne razpise za pridobitev sofinancerskih sredstev RS in sredstev evropske skupnosti." Pri tem pa je še povedal, da je vse to v neskladju s poslanstvom, pristojnostmi in nalogami občinskega sveta. 

Naj spomnimo, da je bilo v preteklih mesecih pereče vprašanje na sejah občinskega sveta gradnja novega vrtca, o čemer imajo župan in skupina svetnikov drugačno mnenje. Več o tem TU

sveti-jurij-ob-ščavnici seja občinski-svet