vestnik

Župana obeh Radgon podpisala sporazum o čezmejnem ukrepanju v primeru nesreč, nameravata pa ustanoviti tudi skupni javni zavod

Maja Hajdinjak, 1. 6. 2022
Maja Hajdinjak
Župana obeh Radgon sta podpisala sporazum in listino.
Aktualno

V prihodnosti bodo področja, kot so infrastruktura in promet, razvoj mest, turizem, izobraževanje in usposabljanje, pa tudi kultura, šport in glasba, vključeni v strateški razvoj obeh lokalnih skupnosti

Župana občin Gornja Radgona in Radgona (Bad Radkersburg) Stanislav Rojko in Karl Lautner sta včeraj na pontonskem mostu v zalivu reke Mure ob areni Biosfernega parka Franza Wegarta v Radgoni podpisala Sporazum o čezmejnem ukrepanju ter listino o nameri ustanovitve Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). Z ustanovitvijo EZTS, šlo bo za skupni javni zavod, bo omogočeno neposredno izvajanje projektov z Brusljem brez zunanjih posrednikov, kar pomeni večje število evropskih projektov v tem prostoru in še tesnejše sodelovanje obeh občin. V prihodnosti bodo tako področja, kot so infrastruktura in promet, razvoj mest, turizem, izobraževanje in usposabljanje, pa tudi kultura, šport in glasba, vključeni v strateški razvoj obeh lokalnih skupnosti. Trenutno pripravljajo potrebne uradne dokumente za ustanovitev združenja. Takoj, ko bodo pripravljeni, bosta Deželi Štajerski in Vladi republike Slovenije predloženi v potrditev uradni vlogi. Obe občini sta prepričani, da bosta organa prepoznala priložnost za razvoj in čezmejno sodelovanje obeh občin in tudi širše regije. 

gornja-radgona, bad-radkersburg, stanislav-rojko, karl-lautner, sporazum
Maja Hajdinjak
Karl Lautner in Stanislav Rojko

Datum podpisa ni bil izbran naključno, v mesecu maju smo namreč obeležili 18. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo, kar je dobra popotnica za združenje. »Ta podpis je več kot simbol, po svoje je neke vrste čudež, sploh če pomislimo, kaj je bilo tukaj pred 30 leti. Takrat se je zgodila vojna in Slovenija je iz nje izšla kot samostojna država ter kasneje pristopila še k Evropski uniji. Vedno znova moramo ponoviti, da smo eno mesto, ki je razdeljeno na dve državi, in da se pravzaprav obe mesti gledano z vidika obeh držav nahajata na robu, na meji. Ampak hkrati sta ravno zaradi tega sodelovanja lahko v središču dogajanja,« je povedal Lautner.

gornja-radgona, bad-radkersburg, stanislav-rojko, karl-lautner, sporazum
Maja Hajdinjak
Župana obeh Radgon sta podpisala sporazum in listino.

V okviru dogodka sta župana podpisala še Sporazum o čezmejnem ukrepanju v primerih nesreč in drugih tveganj. Omenjeni sporazum je zadnja aktivnost slovensko-avstrijskega projekta Co_Operation/Sodelovanje, ki se je sicer uradno sicer zaključil že 30. aprila lani.  Glavni cilj projekta, ki je bil vreden  310.373,50 evra, je bil omogočiti čezmejno sodelovanje brez večjih birokratskih ovir ter okrepiti sodelovanje med gasilskimi enotami. Pri tem so izvedli jezikovne tečaje in skupne vaje za gasilce. »Oboji imamo opremo, znanje in ljudi in takrat, ko se pokaže potreba na eni ali na drugi strani ali ko je reka Mura tista, ki nas ogrozi, lahko skupaj nastopimo veliko bolje. Vesel sem tega sporazuma, da bo jutri, ko bo to potrebno, pomoč na voljo tistim, ki jo potrebujejo,« je povedal Stanislav Rojko. Poleg čezmejnega sporazuma so izvedli tudi naložbe v infrastrukturo. Medtem ko so v avstrijski Radgoni med drugim dobili nove radijske postaje, električni generator za nujne primere in luči, so v Gornji Radgoni obnovili streho gasilskega doma in uredili učni center. Dodatno je bil nabavljen tudi plavajoči otok (ponton), ki ga lahko zasidrajo v areni biosfernega parka. Ta plavajoči otok omogoča privez gasilskega čolna in je obenem v pomoč ekipi potapljačev iz Gornje Radgone. Na njem sta župana tudi podpisala omenjena sporazum in listino.
Maja Hajdinjak
Sporazum in listino sta podpisala na pontonskem mostu v zalivu reke Mure, ki je eden od rezultatov projekta Co-Operation/Sodelovanje.
gornja-radgona bad-radkersburg stanislav-rojko kalr-lautner sporazum
Kaj zdaj berejo drugi